2014-08-02 23:12:49
Φωτογραφία για «ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Δεν θα μειωθούν τα εφάπαξ των στρατιωτικών - Επήλθε ηρεμία στις τάξεις των αξιωματικών

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Έσβησε τελικά η «φωτιά» που μπήκε στο Πεντάγωνο από τη «ρήτρα του αξιόμαχου» που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο και θα καθορίζει τη μείωση ή όχι του εφάπαξ που δίδεται στους στρατιωτικούς. Δεν αποσύρεται ο όρος αυτός από το επίμαχο πολυνομοσχέδιο αλλά από τις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χτες  βασιζόμενες σε στοιχεία, η εφαρμογή της ρήτρας αυτής δεν θα οδηγήσει αυτόματα  στο «κούρεμα» του εφάπαξ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα όσα καθησυχαστικά ειπώθηκαν ήταν «στάχτη στα μάτια» των αξιωματικών προκειμένου να ξαναβρεί το Πεντάγωνο τους κανονικούς ρυθμούς του και το ηθικό να μην καμφθεί. 

Χτες συνεδρίασαν εκτάκτως και για πολλές ώρες, τα Ανώτατα Συμβούλια και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Πολεμική Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού) και οι εξελίξεις που υπήρξαν ανέτρεψαν το «τσουνάμι» των παραιτήσεων που έρχονταν από τους ανωτάτους και ανωτέρους αξιωματικούς που ήθελαν να εκδηλώσουν με την αποχώρησή τους την έντονη δυσαρέσκειά απέναντι στις αιφνιδιαστικές «μεθοδεύσεις»  που φάνηκε αρχικά ότι γίνονται πίσω από την «πλάτη» τους
. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες οι συνεδριάσεις αυτές έγιναν κατόπιν προτροπής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. 

Τα όσα ειπώθηκαν μέσα στις ερμητικά κλειστές αίθουσες ήταν καθησυχαστικά και δεν αποτελούσαν εμπνεύσεις των αρχηγών. Ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα και στις τρεις συνεδριάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων και τα οποία θα μεταφερθούν προφορικά και σε όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κλήθηκε και υψηλόβαθμο στέλεχος  του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που είναι και ο υπεύθυνος διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ)» , από τον οποίο δίδονται τα εφάπαξ. Από  τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε  εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να «κουρευτεί» το εφάπαξ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του newpost.gr. 

Ο  λογαριασμός αυτός τροφοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τις κρατήσεις –εισφορές των εν ενεργεία αξιωματικών και από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΟΑΣ. Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με οποιασδήποτε μορφής επιχορήγηση, είτε άμεση ,είτε έμμεση (κοινωνικοί πόροι).

Δεν δημιουργεί ελλείμματα και η βιωσιμότητά του είναι θετική και δεν διαφαίνεται να έχει ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον πρόβλημα. 

Ο ΕΛΟΑΣ τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η διοίκησή- διαχείριση του ασκείται από εξαμελή Διοικούσα Επιτροπή. 

Να σημειωθεί ότι το εφάπαξ δίδεται κατά την αποστρατεία των αξιωματικών ή μόλις συμπληρώσαν 35 χρόνια υπηρεσίας. Πολλοί αξιωματικοί που είναι εν ενεργεία  το έχουν ήδη πάρει. Πρόσφατα το πήραν οι αξιωματικοί της τάξης 79 της Σχολής Ευελπίδων. 

Αν όλα όσα παρουσιάστηκαν στις χτεσινές συνεδριάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων δεν αποτελεί «εικονική πραγματικότητα» το καθεστώς των εφάπαξ για τους στρατιωτικούς θα παραμείνει ως έχει και μετά τη ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου. 

Ενδέχεται να υπάρξει στη χειρότερη περίπτωση μια πολύ μικρή μείωση του εφάπαξ που θα δίνεται στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/post/373431/den-tha-meiwthoyn-ta-efapaks-twn-stratiwtikwn-ephlthe-hremia-stis-takseis-twn-aksiwmatikwn#ixzz39F0Im4lq
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ