2014-08-20 10:10:18
Φωτογραφία για Νέες αντικειμενικές αξίες από το 2016 - Αλλαγές σε 20 φόρους
Η αντίστροφη μέτρηση για το "ξήλωμα" των πλασματικών αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους από νέες, που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές, άρχισε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τη σύσταση επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης, για τα ακίνητα της χώρας.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το νέο σύστημα υπολογισμού της φορολογικής αξίας για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια θα εφαρμοστούν από το 2016 και θα επιφέρουν ανατροπές σε 20 φόρους που βαρύνουν μέχρι σήμερα την ακίνητη περιουσία.

Από την αντικατάσταση των τιμών, αναμένεται αισθητή πτώση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προκαλώντας αυτόματη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μεταβίβασης της υπεραξίας, τον ΤΑΠ, τον ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, τους φόρους χρησικτησίας, ανταλλαγής, διανομής ακινήτων, τον δημοτικό φόρο, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων, αλλά και τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και αγοράς ακινήτου (πόθεν έσχες).


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, η επιτροπή θα έχει εκπονήσει Πρόγραμμα Δράσης για το θέμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, θα έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και θα έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, θα έχει εκπονήσει ένα σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, θα έχει καταρτίσει Δείκτη Τιμών Ακινήτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότιοι νέες τιμές δεν πρόκειται να ισχύσουν νωρίτερα από το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι το 2015 η φορολογία στα ακίνητα θα υπολογίζεται με βάση τις σημερινές υψηλές τιμές ζώνης.

Πηγή: news247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ