2014-09-03 21:29:10
Φωτογραφία για Θα είναι ντοκιμαντέρ - γροθιά στο στομάχι
Αγκαλιάζουν την παραγωγή του ντοκιμαντέρ στα οκτώ καμένα χωριά του «Κέντρους» με τους 164 νεκρούς από τους Γερμανούς ναζί, ο αμαριώτικος πληθυσμός και... πρώτοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μαρτυρικών τόπων και των άλλων οικισμών της επαρχίας, και σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους παραγωγούς Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, δήλωσαν έμπρακτα την συμμετοχή τους και την προσφορά κάθε μορφής βοήθειας στο έργο-ντοκουμέντο έως την ολοκλήρωσή και προώθησή του «για να βγουν από την αφάνεια τα βάρβαρα και φρικιαστικά γεγονότα που υπέστησαν άδικα οι άνθρωποί μας και δεν έχουν πάρει την θέση που τους αξίζει στη Σύγχρονη Ιστορία μας».

Ήδη, με την έναρξη των γυρισμάτων στα χωριά Άνω Μέρος και Γερακάρι, που αφιερώθηκαν στη μαγνητοσκόπηση ριζίτικων τραγουδιών για τα ολοκαυτώματα του «Κέντρους» από την «Αμαριώτικη Παρέα», απλοί κάτοικοι από τους δυο βάναυσα πληγέντες οικισμούς, σε κάθε σημείο των λήψεων, διατύπωναν με συγκίνηση τα αισθήματά τους και δήλωναν περιχαρείς στους συντελεστές : «Ευτυχώς βρεθήκατε εσείς για να κρατήσετε με το έργο που κάνετε, την ιστορία μας ζωντανή και να νιώσουμε εμείς και οι νεκροί μας δικαιωμένοι. Ότι δεν έκανε το Κράτος μας, το κάνετε εσείς και σας είμαστε ευγνώμονες…»


Ριζίτικα στον κεντρικό δρόμο του χωριού

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων των οκτώ χωριών με τους δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου, μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Σαββάκη, πρώην προέδρου της Ένωσης Αμαριωτών Ρεθύμνου και συζητήθηκαν σε αυτή τη φάση οι τρείς ενότητες που έχει χωριστεί η παραγωγή, στην οποία βαρύνουσα σημασία δίδεται «η ζώσα μαρτυρία» των ανθρώπων που βίωσαν το σκληρό πρόσωπο του ναζισμού στα ολοκαυτώματα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων επιπλέον, πήραν απαντήσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο των γυρισμάτων και της επεξεργασίας τους συνέχεια σε ειδικά στούντιο στην Αθήνα, σε τεχνικά ζητήματα, στο κόστος αλλά και την προώθησή του ντοκιμαντέρ σε αρχηγούς Κρατών, Ευρωπαϊκή Ένωση, φεστιβάλ, μεγάλα κανάλια, κ.α.

Η σκηνοθεσία και σε αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, όπως είναι γνωστό, θα έχει την υπογραφή του «γκουρού» της σκηνοθεσίας στην Ελλάδα Τάσου Μπιρσίμ, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι μεγάλης ηλικίας του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου, που θα αφηγηθούν στην κάμερα όσα τραγικά βίωσαν στις βαρβαρότητες και στις καταστροφές των οκτώ μαρτυρικών τόπων. «Δεν θέλουμε να τα θυμούμαστε πάλι, σφίγγεται η καρδιά μας» δήλωσε ένας από αυτούς, ο Αντώνης Σοφιαδάκης από το Άνω Μέρος. Ενώ άλλοι λαμβάνουν την αφήγηση ως ευκαιρία «για να τα πούμε κι ύστερα ας φύγουμε γιατί προλάβαμε και τα είπαμε για να μείνουν…»

Για τη «ζώσα μαρτυρία» που θα είναι και η «καρδιά» της πενηντάλεπτης παραγωγής στα οκτώ χωριά, έχουν βρεθεί ήδη 15 αυτόπτες κάτοικοι των εκτελέσεων και των ισοπεδώσεων των οικισμών από την Κρύα Βρύση, 28 από το Άνω Μέρος, 3 από τις Δρυγιές, 13 από τις Βρύσες Αμαρίου, 4 από το Καρδάκι και 19 από το Γερακάρι. Ενώ τα άλλα πληγέντα χωριά Γουργούθοι και Σμιλές που έτυχαν ολοκληρωτικής καταστροφής από τους ναζί και άνθρωποί τους οδηγήθηκαν σε πλησιέστερους τόπους και εκτελέστηκαν, για πολλά χρόνια μένουν ακατοίκητα και δεν εντοπίστηκε κάτοικος για να εξιστορήσει.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρίου, Μ.Ακουμιανάκη (δεξιά)

«Είμαστε δίπλα σας να συμβάλλουμε σε ότι μας ζητηθεί από εσάς», είπαν στους δημοσιογράφους ο Μανώλης Ακουμιανάκης πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γερακαρίου, η πρόεδρος και η γενική γραμματέας του συλλόγου Κρύας Βρύσης Άννα Γαβριλάκη και Αγγελική Πελαντάκη και ο πρώην πρόεδρος των Αμαριωτών Ρεθύμνου Κώστας Σαββάκης, μεταφέροντας παράλληλα την διάθεση των προέδρων και των άλλων δυο συλλόγων των καμένων χωριών που δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Εκδηλώνοντας δε παραπέρα την ευαισθητοποίησή τους, ο κ. Ακουμιανάκης τόνισε την πολλαπλή αξία της παραγωγής και για την ιστορική μνήμη αλλά και για την αφύπνιση του πληθυσμού στους αγώνες διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε μια εποχή, μάλιστα, που η Γερμανία τείνει να καθυποτάξει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως υπερδύναμη στη γηραιά ήπειρο και αρνείται κάθε φορά χρησιμοποιώντας ευτελείς δικαιολογίες να επιστρέψει τις αποζημιώσεις Τα γυρίσματα από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου επαναλαμβάνονται αυτό το μήνα, ενώ η έρευνα που άρχισε πριν από πέντε χρόνια συνεχίζεται και ήδη έχει ζητηθεί, για το επιπλέον μουσικό «ντύσιμο» της ταινίας, από τον παραδοσιακό λυράρη του Άνω Μέρους Στίνο Σοφιαδάκη με ομάδα κατοίκων να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την απόδοση κρητικού σκοπού με στίχους που θα έχουν περιεχόμενο τα γεγονότα της κατοχής. Θα ακολουθήσουν στα οκτώ χωριά οι βιντεοσκοπήσεις μαρτυριών και η λήψη εκατοντάδων πλάνων που θα χρησιμοποιηθούν με το αρχειακό υλικό στον εμπλουτισμό του ντοκιμαντέρ.

«Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει», είπε ο Γιάννης Κανελλάκης,«αξιολογήσαμε υλικό που χαρακτηρίζεται καινούργιο και εξαιρετικό για μια παραγωγή ιστορικού περιεχομένου. Ξέρουμε ότι στην Κρήτη κάθε πέτρα έχει αίμα, όμως στα ολοκαυτώματα του Αμαρίου οι Γερμανοί ναζί ξέσπασαν με τη μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Εδώ όχι μόνο τους σκότωναν αλλά σε κάποια χωριά σας τους έκαιγαν ζωντανούς. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά. Θέλουμε να βγει ένα ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι…»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ