2014-09-26 00:41:05
Φωτογραφία για Δημοφιλείς οι ισλαμικές σπουδές στα γερμανικά πανεπιστήμια
Η ισλαμική θεολογία κερδίζει μια καλή θέση στα γερμανικά πανεπιστήμια, προς έκπληξη πολλών και ενθουσιασμό των ειδικών, που λένε ότι η χώρα τους θα γίνει μαγνήτης για όσους ενδιαφέρονται για αυτές τις σπουδές.

.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια εκπληκτική πρόοδο ισλαμικών σπουδών στην Γερμανία, στην Ελβετία και σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», λέει στην Deutsche Welle ο Ράϊνχαρντ Σούλτσε, που διδάσκει ισλάμ στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία.

.

Η ανάγκη για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη μουσουλμανική θεολογία είχε διαπιστωθεί εδώ και καιρό, στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν 2.200 καθηγητές για τα σχεδιαζόμενα μαθήματα θρησκευτικών στα σχολεία. Και υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 ιμάμηδες στη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν σπουδάσει θεολογία και ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν παραδόσεις στα πανεπιστήμια.

.

Το Γερμανικό Συμβούλιο Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών έλαβε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση του μαθήματος της μουσουλμανικής θεολογίας σε πανεπιστήμια, το 2010. Σήμερα, λειτουργούν τέσσερα κέντρα Ισλαμικής Θεολογίας στο Μίνστερ, το Τίμπινγκεν, την Φρανκφούρτη και την Νυρεμβέργη.

.

Ενα από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι η αντιπαράθεση με τους «ερασιτέχνες θεολόγους», φονταμενταλιστές ιεροκήρυκες ή πιστούς που βλέπουν με δυσπιστία την διδασκαλία του ισλάμ στο πανεπιστήμιο.

.

Αλλά οι πανεπιστημιακοί λένε ότι αυτή η εξέλιξη είναι «ιστορική», συγκρίσιμη με την άνοδο της προτεσταντικής χριστιανικής θεολογίας μετά την Μεταρρύθμιση, πριν από 500 χρόνια. Αν καθιερωθεί η μουσουλμανική θεολογία στα γερμανικά πανεπιστήμια, θα είναι μια σημαντική κατάκτηση για τους μουσουλμάνους στην γερμανική κοινωνία, τονίζουν.

.

Ηδη τα μαθήματα είναι πολύ δημοφιλή σε φοιτητές και από το εξωτερικό. Ελβετοί, Γάλλοι και Βρετανοί δείχνουν ενδιαφέρον για τέτοιες σπουδές στη Γερμανία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ