2014-10-15 11:29:35
Φωτογραφία για Επείγουσα Έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα
Από την Κοινή Διπλωματική Επιτροπή των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων

Η προστασία του κουρδικού λαού και η αποτροπή της αναγκαστικής εκτόπισης του έθνους μας από τη γη μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω μιας ομόφωνης στάσης.

 Μετά από μια σειρά βάρβαρων επιθέσεων της ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) στο Κουρδιστάν, στις 10/8/2014 η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου του Κουρδιστάν (KNK) έστειλε ένα επείγον αίτημα στα γραφεία των κουρδικών κομμάτων στις χώρες του εξωτερικού να ξεκινήσουν κοινές διπλωματικές δράσεις και ομάδες επιρροής.

Εν συνεχεία, στις 17/08/2014, έλαβε χώρα μια συνάντηση στο Εθνικό Συμβούλιο του Κουρδιστάν, στις Βρυξέλλες. Μετά από συζητήσεις, συστάθηκε μια Κοινή Διπλωματική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και των οργανισμών που συμμετείχαν στη συνάντηση, προκειμένου να ασχοληθεί με τις διπλωματικές σχέσεις.


Μια δεύτερη συνάντηση έλαβε χώρα στο ΚΝΚ, στις 28/9/2014, με μεγαλύτερη αριθμό συμμετεχόντων από τα γραφεία διεθνών σχέσεων των κουρδικών κομμάτων και των διαφόρων οργανισμών. Σε αυτή τη συνάντηση, συστάθηκε μια Επιτροπή Διαχείρισης, προκειμένου να συντονίσει τις διπλωματικές σχέσεις. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι παρόμοιες Διπλωματικές Επιτροπές θα πρέπει να υπάρξουν και σε άλλες χώρες, για να χειριστούν τις κοινές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτή τη συνάντηση, η πολιτική κατάσταση στο Κουρδιστάν συζητήθηκε αναλυτικά. Επιβεβαιώθηκε ότι οι κατακτήσεις στο Νότιο και στο Δυτικό Κουρδιστάν αντιμετωπίζουν βάρβαρες, τρομοκρατικές απειλές. Κατά συνέπεια, η προστασία αυτών των κατακτήσεων αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε ότι πρέπει να απευθυνθεί αίτηση σε όλες τις κουρδικές δυνάμεις να έχουν ένα κοινό και διπλωματικό memorandum στις διπλωματικές τους προσεγγίσεις και να κάνουν προσπάθειες να εγκαταστήσουν μια εθνική γραμμή άμυνας, ενάντια σε αυτές τις απειλές.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της ISIS ξεκίνησαν στη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου 2014 και στις 8 Αυγούστου στο Shangal. Οι επιθέσεις συνεχίζονται σε Jalawla και Makhmour, με μαζικές δολοφονίες Κούρδων Γιέζιντι και των άλλων μειονοτήτων στο Κουρδιστάν, όπως Ασσύριων, Χαλδαίων, Τουρκμένιων και σιιτών μουσουλμάνων, στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Γιέζιντις και άλλες μειονότητες στο Shangal και την περιοχή της Μοσούλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Δεκάδες χιλιάδες στερήθηκαν το νερό και το φαγητό για μέρες και χιλιάδες σφαγιάστηκαν μαζικά, ενώ μερικοί θάφτηκαν ζωντανοί. Χιλιάδες Γιέζιντι γυναίκες απήχθησαν, κρατήθηκαν ως σκλάβες και πουλήθηκαν.

Αυτές οι πράξεις γίνονται φανερά στον 21ο αιώνα, εν γνώσει της διεθνούς κοινότητας. Η διεθνής στάση σε αυτό το θέμα είναι πολύ χαλαρή και, στην πραγματικότητα, οι κουρδικές δυνάμεις ήταν οι μόνες που προσέτρεξαν σε βοήθεια του λαού του Shangal και τον έσωσαν από μια ακόμη μεγαλύτερη γενοκτονία. Στέλνουμε χαιρετισμό στους Κούρδους μαχητές και τους συγχαίρουμε για την τεράστια γενναιότητα που επέδειξαν.

Χάρη στη γενναιότητα των κουρδικών δυνάμεων και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, οι επιθέσεις της ISIS στην περιοχή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν αποκρούστηκαν. Μετά από αυτό, η ISIS, εκμεταλλευόμενη το στρατιωτικό εξοπλισμό που κατέσχεσε από τη Μοσούλη και τις αποθήκες στρατιωτικού υλικού στο Tikrit, έστρεψε την προσοχή της στο Δυτικό Κουρδιστάν και ιδιαίτερα στο καντόνι του Κόμπανι.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η ISIS έχει εντείνει τις επιθέσεις τις στο Κόμπανι, εκμεταλλευόμενη το βαρύ και μεγάλου βεληνεκούς οπλισμό της και τα μοντέρνα τανκς που διαθέτει. Ωστόσο, ο γενναίος λαός του Κόμπανι θυσιάζει τη ζωή του και υπερασπίζεται με γενναιότητα την πόλη. Είναι λυπηρό που οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας δεν έχουν πάρει ακόμη σοβαρά μέτρα για να ανακόψουν την επέλαση της ISIS στο Κόμπανι. Αυτό το γεγονός προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενη στήριξης υπέρ των Κούρδων του Κόμπανι από την κοινή γνώμη και της αυξανόμενης ανησυχίας που εκφράζεται για την τύχη των κατοίκων του.

Το έθνος μας εκτιμά την ενίσχυση και τη βοήθεια που του παρέχεται ως τώρα. Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το έθνος μας θέλει να απευθυνθεί στην ανθρωπότητα, στη διεθνή συμμαχία και να πει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι αρκετή για να σώσει τους ανθρώπους. Χρειάζονται όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός. Επιπροσθέτως, οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας θα πρέπει να βομβαρδίσουν με περισσότερη ένταση τις βάσεις της ISIS και τη γραμμή άμυνάς της. Σε αυτή την Κοινή Διπλωματική Επιτροπή, οι επιθέσεις της ISIS, που πραγματοποιούνται στο όνομα του Ισλάμ, καταδικάστηκαν και θεωρήθηκαν, απεναντίας, επιθέσεις εναντίον του Ισλάμ.

Είναι προφανές ότι η ISIS δε στέκεται μόνη της. Δέχεται στήριξη και πολιτική και στρατιωτική και στις μετακινήσεις ατόμων και υλικού. Η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των κουρδικών γραφείων του εξωτερικού θεωρεί τη διεθνή συμμαχία ένα θετικό βήμα.

Η προστασία του κουρδικού λαού και η παρεμπόδιση του αναγκαστικού μας εκτοπισμού από τη γη των προγόνων μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία ομόφωνη στάση όλων στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε αυτή τη βάση, η Κοινή Διπλωματική Επιτροπή των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων δηλώνει ότι:

1.      Στην παρούσα φάση, λαμβάνει χώρα μια γενικευμένη επίθεση στο Κόμπανι. Γι’αυτό το λόγο, κάνουμε έκκληση στις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας να χτυπήσουν τη γραμμή άμυνα της ISIS, τις αποθήκες και τις βάσεις της γύρω από το Κόμπανι.

2.      Η παροχή στρατιωτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και πολιτικής βοήθειας στο Δυτικό Κουρδιστάν είναι ένα βήμα προόδου. Κάνουμε, επίσης, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει την ίδια βοήθεια στα καντόνια της Rojava στο Κουρδιστάν.

3.      Απορρίπτουμε κάθετα το σχέδιο της τουρκικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή και το θεωρούμε ουσιαστικά εισβολή στο Κουρδιστάν. Καλούμε, λοιπόν, τη Διεθνή Κοινότητα να μην δεχτεί κάτι τέτοιο και να το εμποδίσει να συμβεί.

4.      Καλούμε το Κοινοβούλιο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν αναγνωρίσει επισήμως τη διοίκηση των καντονιών της Rojava και να τα ενισχύσει άμεσα με όπλα και στρατιωτικό υλικό.

5.      Θεωρούμε τις απαγωγές και την κακοποίηση Κουρδισσών, χριστιανών, Τουρκμένιων, Γιέζιντι και σιιτών μουσουλμάνων γυναικών μια ανθρωπιστική κρίση. Ζητάμε από το κουρδικό έθνος και τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα να αναλάβει δραστικά μέτρα για να τις απελευθερώσει και να τις προστατεύσει.

6.      Είναι απαραίτητο να αναληφθεί πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δράση για την προστασία των Γιέζιντι στο Shangal και τις περί αυτού περιοχές, για την προστασία των Ασσυρίων, Χαλδαίων, Syriacs στην περιοχή της Μοσούλης και την προστασία των Τουρκμένιων στο Talahfar.

Τα παρόντα κόμματα και επιτροπές:

1. Kurdistan National Congress (KNK)

2. Patriotic Union of Kurdistan (PUK)

3. Goran Movement in South Kurdistan

4. Koma Civaken Kurdistan – Europe (KCD-E)

5. The Leftist party of Kurdistan

6. Kurdistan Islamic Union

7. Kurdistan Islamic Group

8. The Women Association of Kurdistan – Europe

9. The Yezidi Federason of Kurdistan

10. The Union of Siryani in Europe

11. The Union Party of Siryani

12. Partiya Yekitya Demokrat (PYD)

13. Party Jiyane Azad a Kurdistane (PJAK)

14. The Social Democratic Party of Kurdistan

15. Kurdistan Toiler’s Party

16. The Future Party

17. People’s Democratic Party (HDP) – Europe Office

18. Kurdish Democratic Party – Syria

19. Kurdish Leftist Democratic Party – Syria

20. Kurdish Institute in Brussels

Η Κοινή Διπλωματική Επιτροπή των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων
30.09.2014
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ