2014-10-24 18:31:20
Φωτογραφία για Ικανοποίηση για τα Συμπεράσματα περί Κύπρου εκφράζουν Αθήνα και Λευκωσία
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Γίνεται ειδική αναφορά για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν Λευκωσία και Αθήνα από τη συμπερίληψη, στην παράγραφο 24 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδικής αναφοράς για τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την επανάληψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών - μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών - μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες», καταλήγει, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί πιο σημαντικό απότε να διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα ώστε οι διαπραγματεύσεις για μία συνολική διευθέτηση στην Κύπρο να επαναληφθούν».


Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση «έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα. Ότι απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο πρέπει πάντα να το λέμε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί», πρόσθερσε, «μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ