2014-10-25 05:50:05
Φωτογραφία για Καταγγελία της Ε.Ν.Ε. για αντισυνταγματική τροπολογία του υγείας
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να αναγνωρίσει επαγγελματικά τους αποφοίτους της παράτυπης σχολής του ΕΕΣ από το 1993-2013 και να τους εξισώσει με τους Νοσηλευτές που αποφοίτησαν από την τυπική τριτοβάθμια νοσηλευτική εκπαίδευση που παρέχεται στα ΑΤΕΙ της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, της χάλκευσης της επαγγελματικής υπόστασης και του τίτλου του Νοσηλευτή, χτες (22/10) κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΔΜΗΔ με τίτλο «Ανοιχτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα….», δημιουργώντας έντονη αναστάτωση και οργή στους νοσηλευτές όλης της χώρας, για τις επίμονες ενέργειες των επιτελών του ΥΥΚΑ αναφορικά με την εξωθεσμική «τακτοποίηση» των αποφοίτων της εν λόγω παρατύπως λειτουργούσας σχολής, παρά την αντίθετη άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας (Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας).


Η ΕΝΕ, ήδη από το 2007 έχει αναδείξει το θέμα και το είχε χαρακτηρίσει ως βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης προειδοποιώντας τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας αλλά και τις εισαγγελικές αρχές για το επαγγελματικό αδιέξοδο που οδηγούνταν οι εκατοντάδες φοιτούντες στην εν λόγω σχολή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το άρθρο 31§2 του Νόμου 3252/04, όποιος ασκεί τη νοσηλευτική χωρίς να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος διώκεται ποινικά σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το υπ’αριθμ.πρωτ. 109077α/Β1/14-12-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών Στατιστικής & Οργάνωσης Α.Ε. του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και από το υπ’αριθμ.πρωτ.Φ2/132338/Β3/07-12-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Σχολή Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, δεν περιλαμβάνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν υπάγεται στο σύστημα εισαγωγής μέσω των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το υπ’αριθμ.πρωτ.Υ7β/Γ.Π.128245/06-12-2005 έγγραφο της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ανωτέρα Σχολή Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του ως άνω Υπουργείου.

Ενόψει των ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι οι πτυχιούχοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν δύνανται να φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο του Νοσηλευτή ή της Νοσηλεύτριας, δεν δύνανται να εγγραφούν ως μέλη της Ε.Ν.Ε., δεν δύνανται να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλεύτριας, πολλώ δε μάλλον δεν δύνανται να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης των νοσηλευτικών υπηρεσιών όπου απασχολούνται. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η εξ αυτών πραγματική άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος συνιστά το ποινικό αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.

Οι ανωτέρω θέσεις έχουν επικυρωθεί από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και δη την υπ’αριθμ. 4813/1995 και την πλέον πρόσφατη 1102/2008 απόφαση.

Επιπλέον τονίζουμε ότι πέραν των συνταγματικών και νομικών κωλυμάτων που προκύπτουν, αναδεικνύεται και μείζον ηθικό θέμα, όταν αναγνωρίζεται ο τίτλος εκατοντάδων αποφοίτων μιας σχολής που λειτουργεί παράτυπα από το 1989 αγνοώντας τα οριζόμενα από την ελληνική νομοθεσία, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς να έχει τύχει ποτέ καμίας αξιολόγησης μιας και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της ελληνικής τυπικής εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, καλούμε τους νοσηλευτές όλης της χώρας, αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (Νοσηλευτικές Σχολές ΑΤΕΙ και ΑΕΙ) να αντιδράσουν άμεσα ώστε να μην ανοίξει το παράθυρο της κατακρήμνισης του επαγγελματικού μας τίτλου και η κερκόπορτα της άλωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ