2014-11-06 00:47:09
Φωτογραφία για Μπ. Παπαδόπουλος: «Το μειωμένο επίδομα θέρμανσης αδικεί το μισό Ν. Καρδίτσας»
Με επιστολή του προς την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, την οποία κοινοποιεί και στους Βουλευτές του νομού, ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος δίνει αναλυτικές εξηγήσεις για... τους τεχνικούς λόγους που δημιουργήθηκαν αδικίες στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των πέντε (από τους έξι συνολικά) δήμους του Ν. Καρδίτσας: Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει:

«κ. Πρόεδρε

Θέτω υπόψη σας ένα θέμα το οποίο ανέδειξα αρχικά με εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρό για ολόκληρο το Ν. Καρδίτσας και σας παρακαλώ πολύ να το συμπεριλάβετε μεταξύ των θεμάτων για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Η ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δημιούργησε στο Ν. Καρδίτσας έναν παραλογισμό που αγγίζει όλους σχεδόν τους δικαιούχους που κατοικούν στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Μουζακίου.


Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αρ. Δ33 5037619/2013 (ΦΕΚ 2656/Β/18-10-2013) Υπουργική Απόφαση η χώρα χωρίστηκε σε 4 κλιματικές ζώνες. Όλος ο Ν. Καρδίτσας κατατάχθηκε στη Β Κλιματική Ζώνη (μαζί με τους νομούς Τρικάλων, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας κλπ).

Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλει το επίδομα θέρμανσης σύμφωνα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα που αντιστοιχεί στη διεύθυνση κατοικίας του κάθε δικαιούχου. Συνεπώς σε όλους τους ταχυδρομικούς κώδικες που αντιστοιχούν στο Ν. Καρδίτσας καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης που αντιστοιχεί στη Β Κλιματική ζώνη: επιδότηση μέχρι 1800 λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 630 ευρώ συνολικά.

Στον κανόνα αυτό όμως έγινε μια εξαίρεση. Όσοι δικαιούχοι έχουν ταχυδρομικό κώδικα 43100 επιδοτούνται σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την Α κλιματική ζώνη: επιδότηση μέχρι 3000 λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 1050 ευρώ συνολικά.

Η εξαίρεση αυτή έγινε για τον εξής λόγο:

Ο γειτονικός νομός Ευρυτανίας σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση κατατάχθηκε στην Α Κλιματική Ζώνη. Τα χωριά Μαυρόλογγος του Δ. Φουρνών Ευρυτανίας και Πετράλωνα του Δ. Αγράφων Ευρυτανίας έχουν ταχυδρομικό κώδικα 43100. Εξαιτίας λοιπόν αυτού του γεγονότος το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη ρύθμιση ώστε οι δικαιούχοι που έχουν ταχυδρομικό κώδικα 43100 να απολαμβάνουν τα προνόμια της Α κλιματικής ζώνης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από πέρυσι να επηρεάσει θετικά και το δικό μας νομό αλλά με άδικο και ανορθόδοξο τρόπο.

Αφού λοιπόν ο μισός περίπου Ν. Καρδίτσας με τον τρόπο αυτό παίρνει επίδομα θέρμανσης που αντιστοιχεί στην Α κλιματική ζώνη οφείλει η Πολιτεία να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και να κατατάξει ολόκληρο το Ν. Καρδίτσας στην Α κλιματική ζώνη.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΝεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ο Ν. Καρδίτσας κατατάσσεται στην ίδια κλιματική ζώνη με το Ν. Ευρυτανίας (άρθρο 6 του ΚΕΝΑΚ). Τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει επίδομα θέρμανσης είναι τουλάχιστον ακατανόητη η κατάταξη του Ν. Καρδίτσας σε χαμηλότερη κλιματική ζώνη απ’ αυτόν της Ευρυτανίας.»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ