2014-11-06 20:39:11
Φωτογραφία για Αρνητής του Δαρβίνου μηνύει το πανεπιστήμιο που τον απέλυσε
Ο Μαρκ Άρμιταζ είναι ένας Αμερικανός κυνηγός απολιθωμάτων που ισχυρίζεται ότι... οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν στη βιβλική πλημμύρα πριν από περίπου 4.000 χρόνια. 

Επιμένει ότι οι ανορθόδοξες απόψεις του είναι συμβατές με το ακαδημαϊκό σύστημα, και μάλιστα κινείται δικαστικά εναντίον του πανεπιστημίου που τον απέλυσε. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Άρμιταζ ήταν ερευνητής στο τμήμα μικροσκοπίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Νόρθριτζ. 

Η κρίσιμη καμπή στην καριέρα του ήρθε εκείνο τον μήνα, όταν δημοσίευσε στην επιθεώρηση Acta Histochemica μια μελέτη σε απολιθώματα του δεινόσαυρου τρικεράτωπα. Ανέφερε τότε ότι είχε εντοπίσει στα οστά υπολείμματα μαλακών ιστών. Αυτό όμως που δεν παρέθετε στη μελέτη του ήταν οι απόψεις του για τη σημασία της ανακάλυψης: η παρουσία μαλακών οστών δείχνει ότι οι δεινόσαυροι δεν μπορεί να εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατ. χρόνια, όπως θέλει η κρατούσα άποψη, αλλά πολύ νωρίτερα. 


 Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται ότι έλεγε σε φοιτητές ότι τα απολιθώματα πρέπει να ήταν μόλις 4.000 ετών. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση, το πανεπιστήμιο τον απέλυσε. Ο Άρμιταζ και οι δικηγόροι του κατέθεσαν αγωγή υποστηρίζοντας ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική και έχει σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του: προφανώς είχε πέσει θύμα συναδέλφων του, που δεν ανέχονταν να συνεργάζονται με έναν αρνητή του Δαρβίνου, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να δημοσιεύσει τα ευρήματά του στον επιστημονικό Τύπο. 

 Στην αγωγή που κατέθεσε ο Άρμιταζ υποστηρίζει ότι ουδέποτε απέκρυψε ότι είναι οπαδός του λεγόμενου Δημιουργισμού, μιας ψευδοεπιστημονικής θεωρίας που αρνείται την Εξέλιξη και θέλει τη ζωή να είναι δημιούργημα του Θεού. Αναφέρει μάλιστα πως, όταν έδωσε συνέντευξη για τη θέση εργασίας στο πανεπιστήμιο το 2009. δεν απέκρυψε τις περίεργες σπουδές του, με πτυχία από το χριστιανικό-φονταμενταλιστικό Liberty University στη Βιρτζίνια και από το Ινστιτούτο Έρευνας της Δημιουργίας. 

 Δεν έκρυψε, επίσης, ότι είχε δημοσιεύσει βιβλίο με τίτλο Η Ιησούς είναι σαν το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Οι απόψεις του Άρμιταζ σίγουρα δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο, πάντως, αρνήθηκε να εξηγήσει στο δικτυακό τόπο του Nature τους λόγους της απόλυσης. Σύμφωνα όμως με το περιοδικό, ειδικοί στην εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ θεωρούν απίθανο να δικαιωθεί ο ανορθόδοξος ερευνητής. 

 Στα δικαστήρια, εξάλλου, νικήθηκαν τρεις άλλοι Αμερικανοί εργαζόμενοι που ισχυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια ότι απολύθηκαν επειδή ήταν δημιουργιστές. Επρόκειτο για έναν δάσκαλο, έναν ακαδημαϊκό και έναν ερευνητή της NASA.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ