2014-11-07 00:51:06
Φωτογραφία για Συνέδριο για τη διαχείριση των κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Aπό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας

Αθήνα

Η περίοδος οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας, επηρεάζει μεταξύ άλλων και όλες τις δομές υγείας, αποτελώντας ουσιαστικά μία μορφή διαχείρισης κρίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτάκτου ανάγκης υγειονομικού ενδιαφέροντας είναι και το τελευταίο γεγονός της διαχείρισης της επιδημίας του Ebola, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα πλέον και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διεθνής απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στις 7-9 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας στο ξενοδοχείο Divani Caravel της Αθήνας. Το συνέδριο οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με συμβαλλόμενο φορέα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Επίσης, συνεργάζονται για τη διεξαγωγή του πανεπιστημιακοί φορείς και περισσότερες από 50 επιστημονικές ενώσεις. 


Στόχος του Συνεδρίου, τονίζει ο πρόεδρος του συνεδρίου και διοικητής του ΕΚΕΥ Δρ Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, «είναι να αναπτυχθούν θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση νοσοκομείων, υπηρεσιών υγείας και γενικότερα φορέων και οργανισμών που έχουν σχέση με την υγεία, κάτω από συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Στο συνέδριο έχουν υποβληθεί πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες από τις οποίες έχουν επιλεγεί 49 να είναι προφορικές και ένας μεγάλος αριθμός να γίνουν poster. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στρογγυλών τραπεζιών που αφορούν θέματα για τη διαχείριση των φαρμάκων, για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ΕΟΠΥΥ, καθώς και την εξέλιξη του ίδιου του ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι επιστημονικές προσεγγίσεις θα γίνουν υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου δίνεται ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων και κυρίως επαγγελματιών υγείας που έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν ενδιαφερθεί για το αντικείμενο αυτό να παρουσιάσουν τις εργασίες τους αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους. Πρέπει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία παγκόσμια έχουν αναπτυχθεί ειδικές εξειδικεύσεις πάνω στη διαχείριση κρίσεων του τομέα υγείας». 

Ενα θέμα που θα απασχολήσει τις εργασίες του Συνεδρίου είναι οι πρόσφατες εφαρμογές των σύγχρονων τεχνικών θεραπείας, διάγνωσης και πρόληψης των νοσημάτων. Οι τεχνικές αυτές έχουν τη δυνατότητα σε έκτακτες καταστάσεις να μειώσουν τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, τονίζει ο κ. Ευσταθίου και προσθέτει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη των νοσημάτων έχει ευεργετικό αποτέλεσμα γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα η πρόληψη της Οστεοπόρωσης στις ηλικίες 45-55 και 55-65 θα μειώσει σε ποσοστό πάνω απόο 40% τα κατάγματα στις ηλικίες 65-85. Εάν εκπαιδεύσουμε και ενημερώσουμε και εάν προλάβουμε την οστεοπόρωση στις δυο πρώτες δεκαετίες θα έχουμε μείωση στις επόμενες δεκαετίες των καταγμάτων, της χρήσης των υλικών οστεοσυνθέσεων και των ημερών νοσηλείας. Το οικονομικό όφελος είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ διασφαλίζεται και καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Σημαντική είναι και η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, που θα συζητηθεί το συνέδριο και κυρίως η ορθολογιστική χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης μεγάλη πρόκληση της εποχής είναι το ΕΣΥ που κρίνεται απαραίτητο πλέον να μετεξελιχθεί με μια μοντέρνα προσέγγιση γιατί οι κοινωνίες εξελίσσονται και οι ανάγκες διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη του διαδικτύου, πηγή πληροφόρησης κοινού και ειδικών, η χρήση του οποίου απαιτεί μεγάλη προσοχή. Καλό είναι η πληροφόρηση να γίνεται απο επίσημες ιστοσελίδες, όπου καθημερινά με μεγάλη ταχύτητα πλέον ανακοινώνονται οι νέες επιστημονικές απόψεις και ανακαλύψεις». 
health.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ