2014-11-07 17:50:55
Φωτογραφία για Tροπολογία για τους μικροομολογιούχους από τους Ανεξάρτητους βουλευτές
Πρόταση τροπολογίας για τη στήριξη των μικρο-ομολογιούχων που υπέστησαν απώλειες από το PSI του 2012 κατέθεσαν... 14 βουλευτές – μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Η πρόταση τροπολογίας κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται και στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το κείμενο της τροπολογίας:

«Με το κούρεμα των ομολόγων, που συντελέσθη με το PSI του Μαρτίου 2012, ζημιώθηκε κυρίως η ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειες του κουρέματος ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες – που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος - ενώ την ίδια στιγμή, τράπεζες του εξωτερικού, που τον Μάιο του 2010 κατείχαν μεγάλο αριθμό ομολόγων, τα πούλησαν είτε στην ΕΚΤ, είτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.


Ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των ομολόγων που κουρεύτηκαν, αλλά με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, αφορούσε το σύνολο των μικρο-ομολογιούχων, 15000 περίπου, που είχαν επιλέξει να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου – βοηθώντας τη στιγμή της αγοράς, με τον τρόπο αυτό, την χώρα τους – και που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν απώλειες 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

Οι άνθρωποι αυτοί «τιμωρήθηκαν» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό κράτος με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της επένδυσής τους, καθώς τα κουρεμένα ομόλογα έχουν ημερομηνία ωρίμανσης από το 2023 έως το 2043, μεταθέτοντας έτσι κι αυτά τα μειωμένα κέρδη στην επόμενη γενιά.»

Οι υπογράφοντες Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, αναγνωρίζοντας την αδικία που έχει υποστεί η συγκεκριμένη ομάδα, προτείνουν την εν λόγω τροπολογία, με σκοπό την αποζημίωση των κατόχων ομολόγων σε βάθος δεκαετίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το Δημόσιο Συμφέρον και αποκλείοντας τους κερδοσκόπους που αγόρασαν ομόλογα στην δευτερογενή αγορά μετά την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης τον Μάιο 2010.

Την τροπολογία υπογράφουν ο Πάρις Μουτσινάς, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Μίκα Ιατρίδη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Κουράκος, η Ραχήλ Μακρή, ο Χρήστος Αηδόνης, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Βασίλης Καπερνάρος και Γιώργος Νταβρής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ