2014-11-08 00:24:03
Φωτογραφία για Γρηγοράκος: Κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε 2.000 γιατρούς
TO BHMA. Ερωτηθείς για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο ΕΣΥ

«Αγώνα δρόμου» δίνει το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία, προκειμένου να πληρωθούν με βάση τον φετινό προϋπολογισμό, θέσεις γιατρών που είχαν προκηρυχθεί το 2011, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση. 

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των γιατρών που παρατηρούνται στο ΕΣΥ και τις καθυστερήσεις των συνεδριάσεων των επιτροπών κρίσης για τη στελέχωση των 2000 θέσεων, που είχαν προκηρυχθεί το 2011, ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε πως οι σχετικές εντολές έχουν σταλεί από το υπουργείο Υγείας, ήδη από τις 28 Αυγούστου, και έχει ζητηθεί να συνεδριάσουν άμεσα οι επιτροπές κρίσης των γιατρών. 

Ωστόσο, όπως είπε, «από τα συμβούλια κρίσης τα οποία ήταν πριν το 2011 και είχαν κάνει τις εισηγήσεις, οι περισσότεροι εισηγητές έχουν πάρει σύνταξη - και δεν μπορεί να προχωρήσει ένα συμβούλιο χωρίς να είναι μπροστά ο εισηγητής, ο οποίος δεν είναι πλέον στο ΕΣΥ». Άλλο τόσο, «από τις 2000 θέσεις που είχαμε προκηρύξει το 2011, τους γιατρούς τους ψάχνουμε με το σταγονόμετρο, καθώς έψαξαν να βρουν αλλού δουλειά και έχουν τακτοποιηθεί, πήγαν στο εξωτερικό ή άνοιξαν ιδιωτικά ιατρεία, και τώρα δεν βρίσκονται». 


«Όλοι οι διοικητές έχουν βάλει τα Γραφεία Προσωπικού των νοσοκομείων τους προκειμένου να ψάξουν να βρουν τους γιατρούς και να τους ρωτήσουν εάν θα πάνε στην κρίση. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα - όμως εμείς δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, διότι σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε καινούργια κρίση του χρόνου, οπότε δεν θα έχουμε τις πιστώσεις, ενώ φέτος τις έχουμε» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος. 

Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ήδη δρομολογούμενες προσλήψεις «θα δώσουν μιαν ανάσα στο ΕΣΥ». 

«Ενώ το υπουργείο έχει δώσει την εντολή να γίνουν οι κρίσεις, πήραμε και άλλους 372 μόνιμους γιατρούς, ενώ 475 θέσεις, από αυτές που ήταν ήδη έτοιμες, βρίσκονται στη διαδικασία του Γενικού Λογιστηρίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Αυτές τις μέρες έρχεται και ένα πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, για 3000 προσλήψεις εξάμηνης σύμβασης, οι οποίες θα προσφέρουν στα νοσοκομεία νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οκτακόσιοι επικουρικοί γιατροί πηγαίνουν ήδη στα νοσοκομεία αυτές τις μέρες, ενώ για του χρόνου έχουμε προβλέψει 1500 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και 2500 νοσηλευτικών και υγειονομικών. Είναι ένας αρκετά καλός αριθμός ιατρών, που δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δώσει μιαν ανάσα στα νοσοκομεία» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ