2014-11-14 20:03:36
Φωτογραφία για Πανελλήνιοι στίβου Ανδρών 1953 στην Αλεξ/πολη - Πρωτότυπα πλάνα από αρχείο ΕΡΤ
Video του αρχείου της ΕΡΤ, από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών-Γυναικών που... διαξήχθει στην Αλεξ/πολη του 1953, με τον Εθνικό να αναδεικνύεται στην βαθμολογία πρώτη επαρχιακή ομάδα και 6η συνολικά.

Φώτης Κοσμάς, Βαγγέλης Φουντουκίδης κ.α μεγάλοι αθλητές του Εθνικού, διακρίνονται στα πρωτότυπα πλάνα, από την χρυσή ομάδα στίβου του Εθνικού.

Δείτε το βίντεο στο παρακάτω λινκ: http://mam.avarchive.gr/

Χρονικό των αγώνων από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Στους αγώνες συμμετείχαν 270 αθλητές από σωματεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Οικοδεσπότης και υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Οι αθλητές από τη Νότια Ελλάδα μετέβησαν αεροπορικώς και των άλλων περιοχών σιδηροδρομικώς. Με την ομάδα του Εθνικού Γ.Σ. μετείχε ο Κάρολος Παπούλιας, ο μετέπειτα γνωστός πολιτικός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων διέμεναν σε ιδιαίτερο "αθλητικό χωριό" που απείχε ένα χιλιόμετρο από την πόλη, το οποίο είχε δημιουργηθεί ειδικά για τους αγώνες στο χώρο ενός παλιού στρατοπέδου
. Στην πόλη υπήρχε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ο καιρός ήταν ευνοϊκός και τους αγώνες παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές γεμίζοντας ασφυκτικά το στάδιο που ήταν χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Το Στάδιο διέθετε προβολείς διευκολύνοντας την ολοκήρωση του προγράμματος, το οποίο λόγω των πολλών προκριματικών συχνά "ξεχείλωνε". Με την ευκαιρία των αγώνων εκδόθηκε στην πόλη τοπική αθλητική εφημερίδα υπό τον τίτλο: "Επαρχιακός Αθλητισμός", με συντάκτη τον εντόπιο πρωταθλητή Ελλάδος των εμποδίων Φώτη Κοσμά, ο οποίος λόγω τραυματισμού δεν πήρε μέρος.

Στο αγωνιστικό μέρος διεξήχθησαν ξανά τα παρωχημένα αγωνίσματα της ελληνικής δισκοβολίας και της λιθοβολίας, ενώ προστέθηκε αγώνας βάδην. Πρωταθλητής σύλλογος αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ. για πολλοστή φορά, αφού κατακτούσε συνεχώς τον τίτλο από το1937. Εκτός βαθμολογίας ήταν το πρωτάθλημα μαραθωνίου που είχε διεξαχθεί στις 12 Απριλίου στη διαδρομή Στάδιο-Πικέρμι-Στάδιο. Παρομοίως, τα πρωταθλήματα πεντάθλου, δεκάθλου, 3.000μ βάδην, σκυταλοδρομιών και ομαδικών αγώνων που έγιναν σε άλλες ημερομηνίες. Πρωταθλητής δεκάθλου εφήβων ήταν ο Αντώνης Τρίτσης του Παναθηναϊκού, ο μετέπειτα γνωστός πολιτικός και δήμαρχος Αθηναίων.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ