2014-12-16 13:16:15
Φωτογραφία για Οι γείτονες δεν παίρνουν την Ε.Ε. στα σοβαρά
Του Κώστα Ράπτη 

Κατά την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Federica Mogherini οι αστυνομικές έφοδοι και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον μέσων ενημέρωσης της επιρροής του ιμάμη Fethulah Gülen “αντιτίθενται στις αξίες της Ευρώπης στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί”.

Κατά τον Tayyip Erdoğan, πάλι, η Ε.Ε. θα πρέπει να “κοιτάξει τα δικά της προβλήματα” και να “κρατήσει τη σοφία της για τον εαυτό της”. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν δικαιούται να αναμειγνύεται σε όσα η Τουρκία κάνει για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “αναρωτιέμαι αν όσοι κράτησαν τη χώρα αυτή επί 50 χρόνια στο κατώφλι της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό το βήμα”. Κάτι πολύ περισσότερο από μια αστυνομική επιχείρηση, προφανώς Αλλά και σε μιαν άλλη γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου, η Ε.Ε. φαίνεται πως αντιμετωπίζεται ως κατάλληλη για ανέκδοτα. Με άρθρο του στην Nezavisimaya Gazeta ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev κατήγγειλε ότι το ενδιαφέρον της Ε.Ε
. για την τύχη της Ουκρανίας είναι υποκριτικό, στον βαθμό που κανείς δεν προτίθεται να καλέσει τη χώρα αυτή ως ισότιμο εταίρο στο ευρωπαϊκό “τραπέζι”. Η Ουκρανία, υποστήριξε, μοιάζει με κοπέλα της οποίας τα ερωτικά ραντεβού ουδέποτε καταλήγουν σε γάμο – όπως ακριβώς και το ευρω-τουρκικό φλερτ που ξεκίνησε με την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης πριν από 51 χρόνια. 

Ο Dmitry Medvedev θυμήθηκε μάλιστα επ΄ αυτού το ευφυολόγημα ενός προκατόχου του. Ερωτηθείς κάποτε ο Viktor Chernomyrdin πότε εκτιμά ότι θα ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε. δήλωσε: “Αμέσως μετά την Τουρκία”. Και στην επόμενη ερώτηση πότε πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί η τουρκική ένταξη απάντησε: “Ποτέ”...

Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να εμπνέει πια στον περίγυρό της τον ίδιο σεβασμό, όταν ένας από τους “κινητήρες” της, η προοπτική διεύρυνσης έχει πάψει να λειτουργεί – για λόγους όχι μόνο συγκυριακούς.

Άλλωστε, αυτό που έχει να προτείνει πλέον η Ε.Ε. στις χώρες της άμεσης γειτονιάς της πολύ υπολείπεται των αλλοτινών υποσχέσεων ευημερίας.

“Η Ε.Ε. θέλει την Ουκρανία ως πηγή πρώτων υλών και ως εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις” τόνισε ο Medvedev, χαρακτηρίζοντας “νεο-αποικιακή” την ευρω-ουκρανική συμφωνία σύνδεσης, η οποία υπερισχύει του δικαίου, αλλά και των εθνικών συμφερόντων, του Κιέβου. Από την εφαρμογή της, υπολογίζει ο Ρώσος πρωθυπουργός, η ουκρανική οικονομία θα χάσει 33 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ, αντίθετα, αυτό που την κρατά ακόμη στη ζωή είναι η διαρκώς καταγγελλόμενη οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία. 

Για περισσότερα πατήστε Capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ