2015-01-19 23:39:12
Φωτογραφία για Τεχεράνη: Πάνω από 2.000 διαδήλωσαν εναντίον της Charlie Hebdo
Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη για να... διαμαρτυρηθούν μετά τη δημοσίευση μίας γελοιογραφίας που απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ από τη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «θάνατος στη Γαλλία», «θάνατος στο Ισραήλ» και «αγαπάμε τον προφήτη», σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, ενώ κάποιοι άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν επιτακτικά το κλείσιμο της πρεσβείας.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν επίσης φωτογραφίες του Τζιχάντ Μουγνίγια, ενός στελέχους της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Ισραηλινών στο Γκολάν.

Κάποιοι είχαν στα χέρια τους ένα ψεύτικο εξώφυλλο της Σαρλί Εμπντό όπου με τη βοήθεια του φωτομοντάζ απεικονιζόταν ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να περπατά μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πορείας εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι.


Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, τουλάχιστον 150 αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών είχε αναπτυχθεί γύρω από την πρεσβεία, που βρίσκεται στο κέντρο της Τεχεράνης, για να εμποδίσει το πλήθος να την πλησιάσει.

Ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα φώναζε ότι η κινητοποίηση αυτή στόχευε στο να «καταδικάσει την προσβολή του Σαρλί Εμπντό» αλλά επίσης να καταγγείλει το γεγονός ότι «η πρεσβεία υποχρεώνει τις γυναίκες να ανασηκώσουν τη μπούρκα τους προκειμένου να τους χορηγηθεί βίζα».

Στο τέλος της κινητοποίησης οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Στο Αφγανιστάν, 500 με 600 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά, και έκαψαν μία γαλλική σημαία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημοσίευση της νέας γελοιογραφίας του Μωάμεθ, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «θάνατος στη Γαλλία» κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης στην παραμεθόρια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ο Ματιουλάχ Αχμαντζάι, ένας από τους διοργανωτές αυτής της διαδήλωσης, ζήτησε από την αφγανική κυβέρνηση και από άλλες μουσουλμανικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Γαλλία.

«Είμαστε μουσουλμάνοι. Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για το Ισλάμ και τον προφήτη μας Μωάμεθ. Θέλουμε να κλείσει η γαλλική πρεσβεία στην Καμπούλ. Η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις μουσουλμανικές χώρες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν, τουλάχιστον 250 διαδηλωτές που ανήκαν στο Τζαμαάτ αλ Ισλάμι, ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμιστικά κόμματα της χώρας, φώναξαν «θάνατος στη Γαλλία», «θάνατος στη Σαρλί Εμπντό» και απαίτησαν την απέλαση του πρεσβευτή της Γαλλίας στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σήμερα στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικά). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην Αθήνα ο Χέρστον
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Αθήνα ο Χέρστον
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ