2015-01-21 13:27:26
Φωτογραφία για Πάτρα: Τρεις μέρες σε κατάληψη οι μαθητές του 6ου Λυκείου επειδή δεν ψηφίζουν οι 18άρηδες
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πολλούς και διαφόρους λόγους για να κάνουν οι μαθητές κατάληψη. Και άλλες τόσες ...αφορμές. Τώρα προστέθηκε ακόμη μια, η οποία έχει και το χρώμα της πολιτικής επικαιρότητας: Κατάληψη για το δικαίωμα στην ψήφο.

Τρείς μέρες κατάληψη πραγματοποιούν οι μαθητές όλων των τάξεων του 6ου Λύκειου της Πάτρας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν επετράπη η άσκηση του εκολογικού δικαιώματος στους 18άρηδες της τρίτης Λυκείου, οι οποίοι και πρωτοστατούν στην κινητοποίηση.

Οι μαθητές καταλογίζουν σκοπιμότητα στον αποκλεισμό τους από την εκλοιγκή διαδικασία καθώς όπως λένε η δική τους ψήφος δεν συμφέρει τους κυβερνώντες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι νέοι ψηφίζουν ανατρεπτικά και αντισυστημικά, άρα και μη ....βολικά.

Την αρχή στις καταλήψεις για το ίδιο θέμα έκαναν πριν από μέρες οι μαθητές του Λυκείου Δεμενίκων.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών οι γεννηθέντες το 1997 δε θα ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση δεν δίνεται η δυνατότητα στους 18ρηδες του 2015 να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές -παρόλο που εκλογικά γενέθλια μέρα τους σύμφωνα με τον νόμο ορίζεται η 1η Ιανουαρίου- επειδή κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν, κι εφόσον οι εκλογές προηγούνται της διαδικασίας αυτής, οι 18ρηδες του 2015 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο εκλογικό σώμα λόγω χρόνου.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ