2015-01-21 13:12:15
Φωτογραφία για Νέες διώξεις για υποκλοπές στην Τουρκία
Χείρα συμφιλίωσης στο χιονισμένο τοπίο του Καρς, στην ανατολική Τουρκία. Το γλυπτό του Μεχμέτ Ακσόι είναι μνημείο φιλίας μεταξύ των ιστορικών εχθρών, Τουρκίας και Αρμενίας, αλλά, παρά τις παραινέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου για «νέο ξεκίνημα», η αμοιβαία καχυποψία παραμένει έντονη.

ΑΓΚΥΡΑ. Πρώην στελέχη του τουρκικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών και του τουρκικού φορέα επιστήμης και τεχνολογίας περιλαμβάνονται στη νέα φουρνιά συλληφθέντων με την κατηγορία της υποκλοπής των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Ο Ερντογάν τη Δευτέρα προανήγγειλε διεύρυνση των διώξεων σε βάρος οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τις υποκλοπές.

Το πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης 28 ατόμων στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν περιλαμβάνεται ο πρώην αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΤUBITAK, Χασάν Παλάζ, και ο πρώην αντιπρόεδρος της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών ΤΙΒ,  Νιχάτ Σεν.


Το πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε ότι οι συνομιλίες στα κρυπτογραφημένα τηλέφωνα του Ερντογάν υπεκλάπησαν 55 φορές στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Οι περισσότερες υποκλοπές συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς. Τον Φεβρουάριο του 2014 κυκλοφόρησαν ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες ο Ερντογάν φέρεται να λέει στον γιο του Μπιλάλ να ξεφορτωθεί 30 εκατ. ευρώ μετρητά. Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα ηχητικά αποσπάσματα «κακόβουλο μοντάζ».

Το χαρακτηριστικό του χθεσινού κύματος συλλήψεων είναι ότι είχε προβλεφθεί με θαυμαστή ακρίβεια από το «βαθύ λαρύγγι» του Twitter, τον μυστηριώδη χρήστη Φουάτ Αβνί. Ο Αβνί, που χαρακτηρίζει τον Ερντογαν «τύραννο», είναι τόσο καλά πληροφορημένος, που κάποιοι διερωτώνται αν στην πραγματικότητα είναι κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης.

Χθες, δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε να κλείσουν οι λογαριασμοί του Αβνί στο Facebook και στο Twitter, αλλά κάθε φορά που οι λογαριασμοί του μπλοκάρονται, ο μυστηριώδης χρήστης ανοίγει καινούργιους.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ότι στα τέλη του 2013 ενεργοποίησε το κρυφό δίκτυο των υποστηρικτών του στον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να τον αποδυναμώσει ενόψει των αυτοδιοικητικών και προεδρικών εκλογών του 2014, τις οποίες παρ’ όλ’ αυτά ο Ερντογάν κέρδισε.

Η ομιλία της Δευτέρας έδειξε ότι ο Ερντογάν έχει ακόμη ανοικτούς λογαριασμούς με τον Γκιουλέν. «Υπάρχουν πολλά να αποκαλυφθούν ακόμη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ενεργειακό συνέδριο στην Αγκυρα. «Πάρα πολλά έχουν μείνει κρυφά. Ολα θα βγουν στο φως τις επόμενες ημέρες».

Στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς βρέθηκαν τέσσερις πρώην υπουργοί. Χθες η τουρκική Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα αρθεί η ασυλία τους προκειμένου να δικαστούν για κατηγορίες διαφθοράς. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έχει αποφασίσει ότι δεν προκύπτει λόγος άρσης της ασυλίας, ενώ η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ερντογάν αναμενόταν να επικυρώσει την απόφαση αυτή.

Εις μνήμην του Ντινκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση τίμησε την όγδοη επέτειο της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ με έκκληση συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. «Καλούμε όλους τους Αρμενίους και όλους όσοι πιστεύουν στην τουρκοαρμενική φιλία να συνεισφέρουν σ’ ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Ντινκ, που υπερασπιζόταν την υπόσταση των Αρμενίων της Τουρκίας, έπεσε νεκρός από σφαίρες έξω από τα γραφεία της δίγλωσσης εφημερίδας του στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2007.

AFP, REUTERS, A.P., Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ