2015-01-22 01:18:05
Φωτογραφία για Μετάλλια στα πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων για το Norman Atlantic
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απένειμαν... Μετάλλια Εξόχου Πράξεως σε 42 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας) και του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιστοίχως, που αποτέλεσαν τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Π.Ν. και της Π.Α. που συμμετείχαν στη διάσωση των επιβατών του Ε/Γ – Ο/Γ “Norman Atlantic”στην Αδριατική θάλασσα από τις 28 ως τις 30 Δεκεμβρίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου.

Παρέστησαν επίσης ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Α/ΓΕΑ (Ι) Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς και ο Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ΛΣ. Στη θέση του απουσιάζοντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου παραβρέθηκε ο Υπαρχηγός Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ καθώς συγγενείς των τιμηθέντων.


Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε τα ακόλουθα:

«Είναι ξεχωριστή η τιμή να βρίσκομαι σήμερα, εδώ μαζί σας, για να απονείμουμε το μετάλλιο εξόχου πράξεως στα 36 πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος, που κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο «ΝORΜΑΝ ATLANTIC».

Στην επιχείρηση αυτή οι Ένοπλές Δυνάμεις μας και το Λιμενικό Σώμα έδειξαν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, επαγγελματισμού, ικανοτήτων και αίσθησης καθήκοντος που διαθέτουν.

Η φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟ» και τα ιπτάμενα μέσα που διαθέσαμε, ως Ελληνική Πολιτεία, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και συνεργάστηκαν εξαιρετικά για τον κοινό σκοπό, σε μια γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Με σκοπό να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αψήφησαν κάθε κίνδυνο, μέσα σε αδιανόητα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, σήμερα, για να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία ως πολιτικός τους προϊστάμενος, στα πληρώματα των ιπτάμενων μέσων, και των τριών όπλων, που πετώντας καθημερινά πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, πάνω από τα νησιά μας, πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, σε άψογη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα όποτε απαιτείται, αποδεικνύουν σε κάθε πτήση, σε κάθε κατάσταση, πως διαθέτουν εξαιρετική εκπαίδευση και ιδιαίτερες ικανότητες. Συνδυάζουν ευψυχία με υπευθυνότητα, θάρρος με γνώση.

Ωφελούμαστε και αντλούμε, όλοι, δύναμη από το παράδειγμά σας Κυρίες και Κύριοι. Όπως έχω πει πολλές φορές, ο Ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όποτε κληθούν ανταποκρίνονται στο ακέραιο στο καθήκον τους με αποφασιστικότητα, με σχέδιο και με πίστη. Πίστη στην πατρίδα και τα ιδανικά τα οποία υπηρετούν.

Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ο Ελληνικός λαός, ότι κάθε φορά που η κοινωνία δοκιμάζεται, θα έχουν την ενεργή συνδρομή του στρατεύματος, θα έχουν στελέχη εκπαιδευμένα, έτοιμα να προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στη προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του κοινωνικού συνόλου.

Η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί εμμέσως μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς συμμάχους και εταίρους, όσο και σε δυνητικούς αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας, επίσης όμως μήνυμα αποτροπής.

Άλλωστε, η επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων απαιτεί σταθερότητα, αποφασιστικότητα, συνέχεια, αλληλοκατανόηση και συναίνεση.

Η χώρα έχει κάθε συμφέρον να συσπειρώσει τις δυνάμεις όλου του Ελληνισμού, να διατηρήσει την ισχύ της, να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της ικανότητα.

Εκφράζω εδώ, είμαι σίγουρος τη σύμφωνη γνώμη και της Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Γεννηματά και του Υφυπουργού κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου όταν διατυπώνω αυτές τις σκέψεις.

Τονίζω αυτό που λέω συνεχώς: οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν σαν Έλληνες. Είναι σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ενότητας, ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής.

Είναι αλήθεια, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας, μέσα στο κλίμα της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε, με τεράστιες δυσκολίες για τον κάθε Έλληνα.

Τόσο προσωπικά εγώ όσο και το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στεκόμαστε αρωγοί και επιδιώκουμε να επιτύχουμε το πρέπον και αναγκαίο επίπεδο ανταπόδοσης στους στρατιωτικούς, στους αποστράτους, στις οικογένειές τους. Ως Πολιτεία έχουμε χρέος να ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στη χώρα, την οποία κράτησαν όρθια, παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Λειτούργησαν και λειτουργούν πέραν σκοπιμοτήτων, πέραν ιδιοτελείας, παρά τις όποιες περικοπές στις απολαβές τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκίνηση και ο συμβολισμός της συνάντησής μας είναι εντονότερα καθώς στην περίπτωση του «ΝORΜΑΝ ATLANTIC», προ της παρέμβασης, θρηνήσαμε θύματα, χάσαμε συνανθρώπους μας. Βέβαια, κινδυνεύαμε επί ώρες να βρεθούμε μπροστά σε μια ναυτική τραγωδία που όμοιο μέγεθος η χώρα είχε να ξαναζήσει από το 1968, όταν χάθηκε το «Ηράκλειο». Η δική σας ενέργεια απέτρεψε την τραγωδία.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να μεταφέρω, για άλλη μια φορά, τη συμπαράστασή μου στους οικείους των θυμάτων, και ελπίζω με τη βοήθεια των Ιταλικών Αρχών να έχουμε σύντομα μια σαφή εικόνα για το τι συνέβη τι έφταιξε.

Απευθυνόμενος σε σας που τιμούμε σήμερα, σε εσάς που υπηρετήσατε, υπηρετείτε και θα υπηρετείτε αξίες, θα πω ότι ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί δείξατε την προσοχή, την ετοιμότητα την υπευθυνότητα που απαιτεί μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τέτοιου μεγέθους.

Δώσατε μάχη που συμβολίζει πάρα πολλά πράγματα. Και αυτό ισχύει για κάθε αποστολή σας, ιδίως για κάθε αποστολή επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Θέλω δε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και τους Ιταλούς συναδέλφους σας για την βοήθεια που προσέφεραν κατά την επιχείρηση αυτή. Όσο αφορά εμάς θέλω να ομολογήσω ότι κάθε φορά στις επισκέψεις μου, στις επαφές μαζί σας, εκεί που χτυπά ο παλμός της καρδιάς των Ενόπλων Δυνάμεων: στο πλοίο, στα στρατόπεδα, στα αεροδρόμια, στα πεδία των ασκήσεων, όταν έρχομαι να ενημερωθώ και να σας στηρίξω ηθικά αντιλαμβάνομαι το ήθος το οποίο σας διακατέχει.

Τελειώνοντας, θέλω για μια ακόμη φορά να σας συγχαρώ για το έργο σας, για την κατάρτιση σας και να ευχηθώ σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας που σας στηρίζουν σε αυτό το έργο, υγεία, μακροημέρευση και προκοπή».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση σήμερα να βραβεύουμε τους Έλληνες διασώστες που συμμετείχαν σε αυτή την πολυεθνική επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών του NORMAN ATLANTIC.

Σήμερα η σκέψη μας, μαζί με τα θερμά συγχαρητήρια προς τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή, είναι μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων, είναι μαζί με τους συγγενείς των αγνοουμένων, για τους οποίους θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουμε σύντομα νέα για τους οικείους τους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ακόμη συνεχίζεται, υπό την καθοδήγηση των Ιταλικών Αρχών και με τη συνδρομή των ελληνικών μέσων, εναερίων και πλωτών, διότι θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί στους οικείους των αγνοουμένων μία σαφής απάντηση για τους δικούς τους.

Η Ελλάδα παρά το μέγεθος της κρίσης, παρά το μέγεθος των περικοπών στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου συνέχισε να επιτηρεί με ασφάλεια όλο τον εκτεταμένο χώρο που έχει αναλάβει ως διεθνή υποχρέωση, να επιτηρεί για έρευνα και διάσωση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο, όσο και νοτίως της Κρήτης και αυτό το πέτυχε γιατί οι άνθρωποι που υπηρετούν την πατρίδα μας έχουν υψηλό αίσθημα αυταπάρνησης, πατριωτισμού κα προσφοράς και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αν δεν υπήρχε αυτή η καθημερινή προσφορά από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Γι’ αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που καταφέρατε και η δική μας υποχρέωση είναι να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο και κάθε δυνατό μέσο που μας δίνεται είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, είτε από τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις αυτές ακόμη πιο αποτελεσματικές, την λειτουργία όλων σας στην διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων πιο εύκολη και βέβαια τον εντοπισμό των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν στη θάλασσα ακόμη πιο δυνατή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και αισθανόμαστε υπόχρεοι εξ ονόματος του Ελληνικού λαού να μεταφέρουμε και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ