2015-01-23 13:52:39
Φωτογραφία για Φεύγει τελικά η TOTAL
ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Απομακρυσμένο είναι το σενάριο η παραμονή της εταιρίας TOTAL για ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν μπορεί να δοθεί παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα του γαλλικού κολοσσού, αλλά ούτε άλλα οικόπεδα ως αντιστάθμισμα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός αντικρούωντας δηλώσεις του ΔΗΚΟ για τους λόγους αποχώρησης της TOTAL , απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση της αποχώρησης της  με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης η TOTAL ενημέρωσε την Κυβέρνηση από τις 12 Σεπτεμβρίου για την πρόθεση της, ενώ η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις τρεις Οκτωβρίου.

Επισήμανε δε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα στα οικόπεδα 10 και 11 δεν πρέπει να απογοητεύουν καθώς στις γεωτρητικές έρευνες, αυτή η εξέλιξη είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση.


Εξάλλου, ανέφερε, και η Noble διενήργησε μια αποτυχημένη γεώτρηση στον κόλπο του Μεξικού.

"Δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες αλλά να βασιζόμαστε στα επιβεβαιωμένα "

Εκανε δε αναφορά στις επαφές με Αίγυτπο και Ιορδανια.

"Οι συζητησεις σε τενχνικό επίπεδο και ευελπιστούμε να προχωρήσουμε σύντομα σε εμπορική συμφωνία"

Οι δηλώσεις του υπουργού ενέργειας έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος από την πλευρά του υπέδειξε ότι "οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι συμβατές με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες. Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση και αρνητικό κλίμα για τις ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου."

Ήδη ανέφερε ο κ. Ομήρου, έχουμε επαρκή αποθέματα στο οικοπεδο 12 για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για εξαγωγές. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον ενεργειακό χάρτη και αυτό το δεδομένο ενισχύει τα ερείσματα της Κύπρο τόσο σε πολτικό όσο και γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι παραμένουν ερωτηματικά για τις εξελίξεις με την TOTAL.

"Πρέπει επίσης να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για αυτές τις αποφάσεις της TOTAL δεν είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και γιατί περίμενε σήμερα, μήνες ολόκληρους μετά, να τα ενημερώσει”.

Επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα με τις αρνητικές εξελίξεις, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του ενεργειακού της σχεδιασμού ενώ ζήτησε όσο το δυνατό περισσότερη ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εμμένει στη θέση ότι η φυγή της Total  συνδέεται άμεσα με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία τροφοδότησε η κίνηση του προέδρου να θέσει το θέμα του Φ.Α στις διαπραγματεύσεις. Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλο προκάλεσε αβεβαιότητα στα θέματα Φ.Α και δημιουργεί την  εντύπωση ότι το Φ.Α βρίσκεται υπό την ομηρία της Τουρκίας.

"Οι κυβερνώντες πιάστηκαν στον ύπνο και τώρα τρέχουν να δώσουν κίνητρα στην Total για να μείνει. Με τις ενέργειες του προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.  μέιναμε μόνοι μας κινδυνεύουμε να χάσουμε προοπτική αξιοποιήσης του  Φ.Α . Καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει την πρόταση του για συζήτηση των ενεργειακών θεμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την Τουρκίας.

Αρνητική εξέλιξη αλλά όχι τέλος του δρόμου, χαρακτηρίζει την εξέλιξη η ΕΔΕΚ. Ο βουλευτής του κινήματος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η προοπτική αξιοποίηση αποθεμάτων του Φ.Α είναι ρεαλιστική, αναφέροντας ότι επιβάλλεται χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής.

Συνιστά παράλληλα ψυχραιμία και ζητά όπως το θέμα μείνει μακρυα από κομματικές  και πολιτικές σκοπιμότητες.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ