2015-01-23 13:48:25
Φωτογραφία για Στα 60 δις τον μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Πως επηρεάζεται η Κύπρος
Έτοιμη να διαθέσει €500 εκατομμύρια στην Κυπριακή οικονομία, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω αγοράς Κυπριακών ομολόγων

Σωκράτης Ιωακείμ

Ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που θα περιλαμβάνει κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους, ύψους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαίκης Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Οι αγορές θα βασίζονται στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ ενώ ορισμένα επιπλέον κριτήρια καταλληλότητας θα εφαρμόζονται στην περίπτωση κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Με άλλα λόγια είναι αναγκαίο για κράτη όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να βρίσκονται εντός προγράμματος ούτως ώστε να δικαιούνται το νέο αυτό εργαλείο της ΕΚΤ, το οποίο θα αρχίσει τον Μάρτιο πανευρωπαϊκά και θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.


Στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής που προηγήθηκε της διάσκεψης τύπου ξεκαθαρίστηκε στη διοικητή της Κεντρικής Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι η Κύπρος για να μπορεί να επωφεληθεί του προγράμματος πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της Τρόικα όσον αφορά την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις εκποιήσεις κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό με το οποίο μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος από το πρόγραμμα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ρίσκο για τις αγορές που θα γίνουν θα το αναλάβουν κατά 80% οι Κεντρικές Τράπεζες κάθε χώρας της ευρωζώνης και κατά 20% η ΕΚΤ.

Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ, δηλαδή στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, όπως διευκρίνισε ο Mario Draghi.

Η ΕΚΤ θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση.

ΕΚΤ: Στα 60 δις τον μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών ομολόγων ύψους €60 δισεκατομμυρίων μηνιαίως, εξήγγειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί μια ενδεχόμενη μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. «Και θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, που να συνάδει με το στόχο μας για επίτευξη πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο κ. Ντράγκι στην εναρκτήρια του δήλωσή του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ύστερα από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όπως είπε, τον ερχόμενο Μάρτιο το ευρωσύστημα θα αρχίσει την αγορά τίτλων που εκδόθηκαν σε ευρώ στη δευτερογενή αγορά από κράτη-μέλη της ευρωζώνης, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια.

Ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε δύο λόγους για τη λήψη της σημερινής απόφασης. Πρώτον την πιο υποτονική δυναμική για τον πληθωρισμό και δεύτερο το ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που είχαν αποφασιστεί μεταξύ του περασμένου Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ήταν ανεπαρκή «για να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους αυξημένους κινδύνους μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού»

Διαμοιρασμός ρίσκου

Σε σχέση με τις πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ διατηρεί τον έλεγχο του προγράμματος και ότι η ΕΚΤ θα συντονίζει τις αγορές διασφαλίζοντας έτσι το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Σε σχέση με το διαμοιρασμό των «υποθετικών απωλειών», ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ αποφάσισε ότι οι αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (που θα αποτελούν το 12% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων και θα αγοράζονται από τις εθνικές ΚΤ) θα υπόκεινται σε διαμοιρασμό απωλειών, με την ΕΚΤ να διατηρεί το 8% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό εξυπακούεται ότι το 20% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκεινται σε ένας καθεστώς διαμοιρασμού του ρίσκου».

Ντράγκι: Επιπλέον κριτήρια για την αγορά των ελληνικών ομολόγων

Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα.

Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι κατα τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως που ανακοίνωσε, θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ