2015-01-29 16:08:13
Φωτογραφία για «ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΤΣΕΛ...»
Aποκλειστικά στο "gazzetta.gr" μίλησε ο Βλαντιμίρ Βάις σε μεγάλη συνέντευξη και έριξε "φως" σε πολλά πράγματα που αφορούν τον Ολυμπιακό, τις σκέψεις και την καριέρα του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ : 

Σου λείπει η Ελλάδα;

Ναι μου λείπει, γιατί πέρασα όμορφα. Δεν είναι εύκολο να φεύγεις από τη μία μέρα στην άλλη. Αποφάσισα να φύγω τον Ιανουάριο και μία εβδομάδα μετά αποχώρησα. Έπρεπε, γιατί είχα σταματήσει να χαίρομαι το παιχνίδι μου με το Μίτσελ. Όταν η ομάδα έπαιζε άσχημα, ο πρώτος που έβγαινε έξω στο ημίχρονο ήμουν εγώ.

Σου είπε ποτέ το λόγο, το συζητήσατε;

Πήγα πολλές φορές στο γραφείο του και τον ρώτησα τι να βελτιώσω, μου έλεγε τις πάσες (transit game). Προσπάθησα ξανά και ξανά, αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετό γι εκείνον. Ξεκίνησα από ένα πολύ καλό επίπεδο και όσο περνούσε ο καιρός έπεφτε η απόδοση μου μαζί με την ψυχολογία μου. Έγινε μία φορά, δύο… την τρίτη πήρα τηλέφωνο τον ατζέντη μου και του είπα ότι θέλω να φύγω.


Και γιατί επέλεξες το Κατάρ;

Ήταν η μόνη επιλογή, αφού τη ρήτρα που είχε το συμβόλαιο μου, μπορούσε να την πληρώσει στον Ολυμπιακό μόνο η Λεκβίγια.

Πως είναι οπαδοί στο Κατάρ;

Δεν είναι στην πραγματικότητα οπαδοί, είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που έρχονται στο γήπεδο, 1000-2000 άτομα. Βλέπουν όμως πολύ μπάλα από την τηλεόραση και απ’ ότι μαθαίνω τους αρέσει το ποδόσφαιρο.

Θεωρείς ότι δεν έχουν αθλητική παιδεία ακόμη;

Όχι δεν συμφωνώ, αυτό φαίνεται από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν. Προσπαθούν πάρα πολύ και επενδύουν πολλά λεφτά γι αυτό. Η εθνική ομάδα του Κατάρ κατέκτησε το Κύπελλο του Κόλπου το οποίο ήταν μεγάλη επιτυχία γι αυτούς. Δεν τα κατάφεραν στο Ασιατικό Κύπελλο, αλλά το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται.

Σου λείπει η ατμόσφαιρα του Καραϊσκάκη;

Φυσικά και ποιος δεν θέλει να παίζει μπροστά σε κόσμο. Είναι κρίμα όπως έφυγα, γιατί σχεδίαζα να μείνω στον Ολυμπιακό τουλάχιστον για δύο-τρία χρόνια, γιατί άλλαζα συνέχεια ομάδες. Οπότε όταν υπέγραψα με τον Ολυμπιακό ένα μεγάλο συμβόλαιο ήθελα να μείνω, αλλά έφτασα στο σημείο να μην θέλω να πάω στη προπόνηση, δεν χαιρόμουν πια το ποδόσφαιρο.

Εδώ σχεδιάζεις να μείνεις αρκετό καιρό;

Δεν ξέρω, έχει τρία χρόνια ακόμη το συμβόλαιο μου, οπότε δεν ξερω.

Το ποδοσφαιρικό επίπεδο πως είναι στο Κατάρ;

Νομίζω ότι το επίπεδο είναι ίδιο όπως στην Ελλάδα, δεν είναι υψηλό. Δηλαδή δεν είναι στο επίπεδο της Αγγλίας και της Γερμανίας.Στο παρελθόν έπαιζαν έξι ξένοι παίκτες σε κάθε ομάδα, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από τον Κόλπο. Πλέον είναι μόνο τρεις, δύο από την Ευρώπη και ένας από τον Κόλπο. Λογικό, γιατί θέλουν να βοηθήσουν τους εγχώριους παίκτες, απλά αυτό αναπόφευκτα χαμήλωσε το επίπεδο. Μάλιστα, απ’ ότι μαθαίνω του χρόνου θα επιτρέπονται μόλις δύο παίκτες σε κάθε ομάδα. Σε κάποια ματς το επίπεδο είναι όπως στην Ελλάδα, σε κάποια όχι. Είναι όπως με τον Ολυμπιακό που κάποιες φορές έριχνε πέντε γκολ και άλλες τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Η Λεκβίγια είναι καλή ομάδα, κάποια ματς τα παίρνει εύκολα, άλλα όχι και τόσο.

Υπάρχει κάποια ομάδα που ονειρευόσουν να παίξεις από μικρός;

Η Αρσεναλ ήταν η αγαπημένη μου ομάδα. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχα να διαλέξω αν θα παίξω στην Άρσεναλ ή στην Μάντσεστερ Σίτι και διάλεξα τη Σίτι, γιατί έπρεπε να πάω να παίξω με την Αρσεναλ ένα παιχνίδι και έσπασα το πόδι μου. Έτσι, πήγα στη Σίτι γιατί ήμουν μόνο 15 ετών και δεν ήθελα να ρισκάρω.

Πρέμιερ λιγκ το αγαπημένο σου πρωτάθλημα;

Ναι, είναι το αγαπημένο μου πρωτάθλημα να το βλέπω, μου αρέσουν τα στάδια, οι οπαδοί, η ταχύτητα του παιχνιδιού.

Αν σου ζητήσουν να επιστρέψεις στον Ολυμπιακό στο μέλλον τι θα κάνεις;

Μου αρέσει να τελειώνω ό,τι αρχίζω κάτι αυτό δεν συνέβη στον Ολυμπιακό. Δεν έδειξα τις δυνατότητες μου, δεν με είδαν στο 100% μου οι οπαδοί. Επομένως σκέφτομαι ότι θα ήθελα να επιστρέψω και να αποδείξω σε όλους ποιος είναι ο αληθινός Βάις. Όμως αυτό δεν θα γίνει άμεσα, έχω συμβόλαιο εδώ. Με ρώτησε ο μάνατζερ μου αν ήθελα να επιστρέψω τον Ιανουάριο αλλά απάντησα αρνητικά. Ίσως αυτό γίνει το καλοκαίρι ή σε τρία χρόνια, ποιος ξέρει;

Τι συνέβαινε με το Μίτσελ ποιο ήταν το πρόβλημα του;

Όλοι είχαν πρόβλημα μαζί του όταν ήμουν εκεί. Δεν ξέρω γιατί. Νομίζω ότι είναι ο χαρακτήρας του. Δεν ήταν κακός άνθρωπος, δεν θα το πω αυτό. Απλώς δεν συμπεριφερόταν στους παίκτες όπως θα τους άξιζε.

Είχε προτιμήσεις;

Επειδή το παιχνίδι το στήριζε στην αμυντική στρατηγική, θεωρώ ότι έχτιζε την ομάδα πάνω στους αμυντικούς.

Το θεωρείς λάθος αυτό;

Μερικές φορές είναι σωστό, αλλά το καλό είναι να υπάρχει ισορροπία στην ομάδα, γιατί αν παίζεις συνεχώς αμυντικά στο τέλος δεν θα σκοράρεις. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλεις πέντε πολύ καλούς αμυντικούς και πέντε πολύ καλούς επιθετικούς παίκτες.

Δεν υπήρξε δηλαδή ποτέ κάποιο περιστατικό που οδήγησε τη σχέση σας σε αδιέξοδο;

Παίζαμε εντός έδρας, δεν θυμάμαι εναντίον ποιου και θυμάμαι ότι ήταν 0-0 στο ημίχρονο, και νομίζω ότι ήταν και το τελευταίο παιχνίδι μου εντός έδρας για το πρωτάθλημα. Και με έβγαλε πάλι έξω. Την επόμενη μέρα ήταν που τηλεφώνησα στον ατζέντη μου και του είπα βρες μου ομάδα. Δεν ήταν όπως είπα η πρώτη φορά.

Σίγουρα ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να προσπαθεί να αποδείξει στον προπονητή του ότι αξίζει μία θέση στην ομάδα. Αν έπαιζα άσχημα θα το δεχόμουν αυτό, αλλά πραγματικά όλοι ήταν ευχαριστημένοι από εμένα εκτός από εκείνον. Πάντα ήθελε κάτι διαφορετικό από εμένα. Μου ζητούσε να αμύνομαι περισσότερο, όταν το έκανα δεν ήταν αρκετά καλά για εκείνον. Δεν γίνεται να συμπεριφέρεσαι έτσι στους καλούς παίκτες, πρέπει να προσέχεις τα διαμάντια σου.

Προσπάθησα. Δεν συνέβη μία φορά και μετά να πω δεν γαμ…Όταν έγινε την πρώτη φορά πήγα στον γραφείο του έκατσα κάτω και είπα, κοίτα δεν είχα σίγουρα το καλύτερο μου παιχνίδι αλλά γιατί με έβγαλες έξω; Στο ματς με την Καλλονή στο ΟΑΚΑ, βγήκα ξανά στο ημίχρονο. Ξαναμιλήσαμε, προσπάθησα σκληρά στην προπόνηση στο επόμενο παιχνίδι που η ομάδα δεν έπαιξε καλά, έφταιγα πάλι εγώ. Πάντα όταν η ομάδα δεν έπαιζε καλά έφταιγα εγώ. Ε, μετά σκέφτηκα ότι δεν γίνεται να τρέχω συνέχεια και να του χτυπάω την πόρτα Φοβάσαι μήπως είναι πισωγύρισμα στην καριέρα σου που ήρθες εδώ;

Όχι γιατί πολλοί παίκτες το έχουν κάνει. Για μένα είναι πρόκληση. Άλλωστε υποσχέθηκα στον πατέρα μου πριν έρθω εδώ, ότι θα επιστρέψω για να παίξω στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι θα γυρίσω και θα παίξω στην Μπαρτσελόνα, αλλά εδώ θα παίξω 1-2-3 χρόνια και στην συνέχεια θα γυρίσω στην Ευρώπη. Το σημαντικό για μένα είναι να παίζω στην εθνική ομάδα της Σλοβακίας και αυτό συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι, από τότε που ήμουν στον Ολυμπιακό έως τώρα. Τα πάμε καλά νικάμε και συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για να διατηρηθώ στο επίπεδο που βρίσκομαι.

Διατηρείς σχέσεις με παίκτες του Ολυμπιακού;

Μιλάω με τον Σιόβα και τον Μανιάτη. Με είχαν πάρει μάλιστα πριν μερικές μέρες και με ρωτούσαν αν θα επιστρέψω στον Ολυμπιακό, λόγω όσων γράφονταν, αλλά τους είπα όχι.

Μπορεί να γίνει το Μουντιάλ το καλοκαίρι;

Η κατάσταση το καλοκαίρι είναι αφόρητη. Η θερμοκρασία ξεπερνά ακόμη και τους 50 βαθμούς και η υγρασία το 90%, βγαίνεις για λίγο έξω και γίνεσαι μούσκεμα. Αν και υπάρχει δυνατότητα τα γήπεδα να έχουν κλιματισμό, νομίζω ότι η ιδανική περίοδος του χρόνου είναι γύρω στο Μάιο, όταν και εμείς παίζουμε ακόμα στο πρωτάθλημα. Κάνει αρκετή ζέστη, αλλά το βράδυ είναι μία χαρά. Επίσης το καλοκαίρι είναι και το ραμαζάνι, που δεν επιτρέπεται να φας ή να πιεις τίποτα πριν από τις 18.30.

Πως περνάει μία μέρα στη Ντόχα;

Προπονούμαστε μία ή δύο φορές την ημέρα. Η σύζυγος μου είναι εδώ, επομένως τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε όλοι μαζί, με το γιο και την κόρη μου. Υπάρχουν πολλά πράγματα εδώ, που μπορεί να κάνει μία οικογένεια. Όταν έφυγα από την Ελλάδα η γυναίκα μου έμεινε πέντε επιπλέον μήνες, γιατί μόλις είχε γεννήσει την κόρη μας.

Είναι δύσκολα με δύο μωρά παιδιά;

Ναι, είναι αλλά εμείς έχουμε βοήθεια, αφού στο σπίτι μαζί μας μένει και ένα ζευγάρι οικογενειακών φίλων (σ.σ. μάλιστα ήρθαν μαζί και στην συνέντευξη και ο Φίλιπ εκτελούσε χρέη φωτογράφου). Δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνη της με δύο παιδιά όταν φεύγω στη Σλοβακία για 10 ημέρες με την εθνική.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ