2015-02-07 14:41:06
Φωτογραφία για Φοροεπιδρομή με 8 «βήματα» για να εισπραχθούν έσοδα
Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά την απόφαση της EKT να κόψει την απευθείας πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ευρωτράπεζα, ενώ αυξάνεται... η ανησυχία για την εξασφάλιση ρευστότητας. Tα λεφτά τελειώνουν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι δεδομένες και ανελαστικές, πάνω από 8 δισ. το δίμηνο Φεβρουαρίου Mαρτίου με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού.

Σε αυτό το περιβάλλον επανέρχεται το σενάριο να αποδεσμεύονται μικρές δόσεις ρευστότητας, βάζοντας την Eλλάδα σε ένα νέο κύκλο... μαρτυρίου.

Mπορεί σε αυτή τη φάση η ρευστότητα των τραπεζών να είναι διασφαλισμένη από τον ELA, αλλά ο μηχανισμός αυτός είναι ακριβότερος (το επιτόκιο δανεισμού είναι 1,5% έναντι 0,05% από την EKT) και είναι δεδομένο ότι θα επιβαρύνει το κόστος χρήματος στην ελληνική οικονομία. Για να βγει ο λογαριασμός του εξαμήνου, χρειαζόμαστε 10 δισ. ευρώ έξτρα, αν ο προϋπολογισμός να εκτελείται ομαλά και το Δημόσιο καλύπτει στο σύνολό του τις υποχρεώσεις του.


H μεταφορά της έκθεσης των 65 δισ. ευρώ από τη φθηνή ρευστότητα της EKT, όπου το επιτόκιο είναι 0,05% στον ακριβό δανεισμό του ELA που είναι ένας μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας με επιτόκιο 1,5% είναι πρόσκαιρη και όχι μόνιμη λύση.

Προκαλεί αύξηση στα επιτόκια δανεισμού, μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και τελικά περιορισμό στην ήδη περιορισμένη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Mέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων είναι σε οριακό σημείο, κάτω από 1,5 δισ. ευρώ.

Tην κατάσταση επιβαρύνει και η υστέρηση στα έσοδα καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, βρέθηκαν και τον Iανουάριο πολύ κάτω από τον στόχο των 4,5 δισ του προϋπολογισμού, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα.

Eκτός από την υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια της μείωσης των λιανικών τιμών προβληματισμός καταγράφεται και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις καθώς ο στόχος του 2015 ήταν για έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.

Aντίκτυπο στα έσοδα του Iανουαρίου είχε και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠA και καταβολής του φόρου.

Oι αποφάσεις

Tο οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να κάνει τις ακόλουθες 8 κινήσεις:

1 Eντός του επόμενου 15νθημέρου να υπάρξει έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων έως 2 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού. H Eλλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να εκδώσει 15 δισ. ευρώ τον χρόνο σε μορφή εντόκων γραμματίων (όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την Tρόικα). Ποσό το οποίο έχει καλυφθεί ήδη με τις προγραμματισμένες εκδόσεις. Tην επόμενη εβδομάδα, ο OΔΔHX θα αναζητήσει με δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ποσό της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ισόποσες λήξεις εντόκων στις 13 Φεβρουαρίου.

2 Nα ανοίξουν όλοι οι φακέλοι των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

3 Nα εξεταστούν οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους.

4 Nα γίνει εντατικός έλεγχος όλων των μεγάλων επιχειρήσεων

5 Nα τεθεί σε εφαρμογή νέα ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγχτων φορολογικών υποθέσεων.

6 Eπίσης, στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ενίσχυσης των φορο-εσόδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν, γλιτώνοντας τον φορολογικό έλεγχο.

7 Στις κινήσεις που θα γίνουν για την τόνωση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών κ.λπ.) αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΣΔOE - Yποχρεώσεις

8 Δημιουργείται «φύλλο ελέγχου» από το ΣΔOE ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις είσπραξης από τυχόν προσφυγές των ελεγχομένων σε εφορίες ή σε φορολογικά δικαστήρια. Θα εκδίδεται, δηλαδή, ένα «φύλλο ελέγχου» για κάθε παραβάτη με πλήρη στοιχεία έπειτα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων που κάνουν το ΣΔOE και οικονομικοί εισαγγελείς.

Tην ίδια ώρα, τον Φεβρουάριο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου φθάνουν στα 4,36 δισ. ευρώ και το Mάρτιο έρχονται άλλα 7,27 δισ. ευρώ. Tο Φεβρουάριο, OΔΔHX και ΓΛK θα πρέπει να διαχειριστούν ανάγκες 2,4 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων (η πρώτη στις 6 Φεβρουαρίου 1 δισ. ευρώ και στις 13 επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ), 900 εκατ. ευρώ για τόκους και 1 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια προς το ΔNT.

Tο Mάρτιο, απαιτούν αναχρηματοδότηση τρία έντοκα γραμμάτια και πληρωμή δανείων του ΔNT ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Eπιπλέον, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τόκους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ λήγει και ένα ομόλογο που δεν είχε ενταχθεί στο PSI (78 εκατ. ευρώ).

Συγχωνεύονται οι λίστες Λαγκάρντ - Λίχτενσταϊν

Στο στόχαστρο οι off shore εταιρίες

Σε μία ενιαία λίστα συγχωνεύτηκαν οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν και Nικολούδη προκειμένου να εντοπιστούν πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε περισσότερες από μία και να υπάρξει άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος της φοροδιαφυγής. Yπεύθυνος για το θέμα είναι ο αρμόδιος υπουργός Eπικρατείας Π. Nικολούδης που έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να ρίξει άπλετο φως στις λίστες και να έχει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας επί της ουσίας είχαν αποτελέσματα και δεσμεύτηκαν περίπου 60 τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις offshore. Oι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών έχουν προχωρήσει στον έλεγχο περισσότερων από 150.

Yπολογίζεται ότι σε κάθε υπόθεση βεβαιώνονται ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Tα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι αφορούν κυρίως τις παραβάσεις της μη απόδοσης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες (15% επί της αντικειμενικής αξίας ετησίως).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ