2015-02-09 15:32:18
Φωτογραφία για Τσίπρας: Όσοι επενδύουν στην αποτυχία μας θα πέσουν έξω
Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε γι ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα θέλει βιώσιμη λύση, χωρίς να βαρύνει αυτή τις πλάτες των υπόλοιπων χωρών και της Ευρωζώνης..

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όσοι ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας, θα πέσουν έξω.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του είπε ότι ο στόχος ο κοινός είναι όλες οι χώρες - μελη της ευρωζώνης είναι να παραμείνουν μέλη της: "Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο σκοπός και αυτός είναι να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Τονίσαμε ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να μην υπάρχουν συμπληρωματικά βάρη για τον φορολογούμενο. Υπάρχουν και ενδοιασμοί και φόβοι για πράγματα που δεν έχουν γίνει. Ο εναλλακτικός δρόμος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να δημιουργηθούν οικονομικές δομές για να στραφούν κατά των ατασθαλιών. Συζητήσαμε με τον κ. Τσίπρα ότι κανένας προυπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει σωστός τρόπος λειτουργίας του δημοσίου. Είνα επίσης κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση να βοηθηθεί η Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και να μην στρέφεται η προσπάθεια κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων".


Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θέλω να τονίσω ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω. Όσοι επενδύουν σε αυτό το ενδεχόμενο παίζουν με φωτιά».

Και συνέχισε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για άρση του αδιεξόδου με εφαρμογή ενός τετραετούς προγράμματος, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο για διαβούλευση με τους εταίρους. Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Θέλουμε να σταματήσουμε να ζούμε με νέα δανεικά και να βρούμε λύσεις για ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, με μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα με ισχύ από το τέλος του Φλεβάρη έως 1 Ιούλη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους, αν υπάρξει δηλαδή η πολιτική επιλογή «της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας».

Τόνισε, ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Και όλο αυτό γιατί: «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική βιώσιμη πρόταση στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες». Πρόσθεσε επίσης πως στην Ελλάδα με το πρόγραμμα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο.

 "ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ"

Στο ερώτημα αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο τέλος θα υπάρξει αμοιβαίος συμβιβασμός: "Εχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο γιατί πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους αλλά να δουλέψουμε σκληρά για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και ευη"μερία. Η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Αφορά όλους μας γιατί η ευρωζώνη παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται κοινή ευρωπαίκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι όσοι ξέρουν από ελληνική μυθολογία γνωρίζουν ότι η θυσία της Ιφιγένειας είχε στόχο να έρθει ούριος άνεμος. Η δολοφονία της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο. Ισα - ίσα όσοι έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Ενα πολιτικό συστημα σε στενή διαπλοκή με την ολιγαρχία άφησε την αλιγαρχία στο απυρόβλητο. Η επιλογή του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εταίρους. Θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας. Σήμερα απέκτησα έναν καλό φίλο. Και ελπίζω να βρεθώ ξανά σύντομα εδώ.

Στο ερώτημα πως θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να τροποποιήσει σε τόσο μικρό διάστημα το φορολογικό σύστημα και να γεμίσει τα ταμεία απάντησε πρώτος ο κ. Φάϊμαν λέγοντας:

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν υπάρξει διάθεση καταπολέμησης της διαφθοράς θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Τα αγγλικά τράστ στα οποία δε ξέρει κανείς τι βρίσκεται από πίσω πρέπει να ελεγχθουν. Πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσει τον λογαριασμό και ο μεγάλος και όχι μόνο ο μικρός φορολογούμενος. Ο κόσμος ο ίδιος πρέπει να είναι υπεύθυνος γι' αυτό το θέμα. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν τους εφαρμόζουμε».

 "ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ"

Για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή τόνισε: «Το θέμα της φοροδιαφυγής του μαύρου χρήματος δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να είναι κοινή η μάχη μας. Δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο εκείνοι που φοροδιαφεύγουν. Εχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της νεας κυβέρνησης να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία. Γι' αυτό ορίσαμε υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βάλαμε σαν στόχο να συνεργαδτουμε με τους εταίρους μας για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να ελεγχθουν οι λιστες της φοροδιαφυγής. Η νεα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει την μάχη. Ζητουμε από τους εταίρους να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αδικία. Βρήκα αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το οικονομικό έγκλημα.

Στο ερώτημα αν θα αναλάβει η Αυστρία πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη προσέγγιση της ΕΕ με την Ελλάδα απάντησε ο καγκελάριος. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Εδώ αποφασίζεται το μέλλον της ΕΕ αν κάποιος είναι παρών για τους ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία με την Ελλάδα». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ