2015-02-11 14:51:19
Φωτογραφία για Ρήξη Γιούνκερ - Μέρκελ! Ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναλύει τις σχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θεωρεί ότι η ρήξη μεταξύ τους ήταν εξαρχής δεδομένη Θέτει δε το ερώτημα: ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη; Μια ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αρκετή για να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ τους.

«Ο Επίτροπός μου, έλαβε το χαρτί το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η Μέρκελ αναφερόμενη στο Γερμανό επίτροπο Günther Oettinger. «Γιατί ο δικός σου Επίτροπος;» απάντησε ψύχραιμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος».

Η απάντηση αυτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν θεωρήθηκε ως μια προειδοποίηση για τη στάση της Γερμανίας αφού κατά τον κ. Γιούνκερ «οι Επίτροποι προτείνονται από τα κράτη μέλη, αλλά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κράτους μέλους τους».


Σύμφωνα με το Spiegel, η ρήξη μεταξύ Άνγκελας Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν εξαρχής δεδομένη, αλλά κανείς δεν περίμενε πως αυτό θα ερχόταν τόσο γρήγορα, πριν καλά καλά κλείσει ο κ. Γιούνκερ 100 ημέρες στη νέα του θέση.

Η κόντρα αυτή ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;

Η κυριαρχία της Μέρκελ ως της πιο ισχυρής γυναίκας στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης.

Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι της Μέρκελ θα προτιμούσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε μια πιο ψυχρή στάση.

Αν και ο Volker Kauder, επικεφαλής των συντηρητικών της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτηρείται από την Τρόικα, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι μια ταχεία επιστροφή της Τρόικα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τον ελληνικό λαό ως «προβοκάτσια» χωρίς βέβαια να είναι υπέρ όλων των θέσεων που υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αλλά όσο αμφισβητείται η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, ο τρόπος που φέρεται ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο παρορμητικός απ' ότι θα ήθελε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις, συμμερίζεται την επιθυμία του για συρρίκνωση της δύναμης της Μέρκελ και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.

Όμως δεν είναι μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός που θέλει να βάλει τη Γερμανίδα καγκελάριο στη θέση της. Η Μέρκελ πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν, σχολιάζει το Spiegel.

O Γιούνκερ είναι πρόθυμος να αποδείξει την αποφασιστικότητά του για άλλη μια φορά - και ξέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εναντιωθούν στην πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ.

Τον Μάιο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα έγγραφο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το χαρτί θα αναφέρεται σε πρόσθετες εξουσίες τις οποίες επιδιώκει να μεταφέρει στο επίπεδο της ΕΕ. Το ζήτημα όμως είναι τι στάση θα κρατήσει η Γερμανία αναρωτιέται το περιοδικό υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος της Κομισιόν τα έχει πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής με εξαίρεση την εμπλοκή του στην υπόθεση LuxLeaks.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ