2015-02-13 22:10:47
Φωτογραφία για Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στη φυγή καταθέσεων;
Μεταξύ Οκτωβρίου και ως το τέλος του Ιανουαρίου έχει εξατμιστεί το 11,2% των... καταθέσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την JP Morgan.

Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, αποσύρθηκαν από τους πελάτες 11 περίπου δις ευρώ και ως το τέλος του μήνα πρέπει να έχουν εξαερωθεί περίπου 15 δισ.ευρώ.

Προβλήματα ρευστότητας για τις 4 συστημικές τραπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν εμφανή προβλήματα τουκεφαλαίου. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να ενισχυθούν , αντίστοιχα, 4.630.000.000 και 3.430.000.000 ευρώ. Οι τέσσερις μεγάλεςτράπεζες της χώρας, δηλαδή Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα καιΠειραιώς, ελέγχουν το 90% της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να υπόκεινται σε bank run.Όπως γράφτηκε από τον Paul Donovan, οικονομολόγος της UBS, το πρωίτης Τετάρτης, «παίζετε με τη φωτιά Έλληνες". Αυτό συμβαίνει επειδή τοπαιχνίδι μεταξύ της ΕΕ και της Αθήνας είναι καθαρά πολιτικό, αλλά «οΈλληνας πολίτης θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά το όλο θέμα και να αρχίσει να αποσύρει τις καταθέσεις από τις τράπεζες."


Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα περιορισμού φυγής των καταθέσεων;;

Σύμφωνα με το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ελεύθερηςκυκλοφορίας του κεφαλαίου. Τρεις πιθανοί λόγοι: Προληπτικά μέτρα,οικονομικά και δημόσιας ασφάλειας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ