2015-02-14 17:17:10
Φωτογραφία για Πώς θα καλύψει η κυβέρνηση την τρύπα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα
Ποδαρικό με μαύρη τρύπα στα έσοδα 1 δισ. ευρώ έκανε η νέα κυβέρνηση. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πυρετός διεργασιών προκειμένου να... καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την «άτυπη στάση πληρωμών» των φορολογουμένων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που υπήρξε στο διάστημα των εκλογών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους στην εφορία, δεν ζήτησαν να υπαχθούν στις 100 δόσεις και δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους φορολογούμενους με τα οποία τους καλούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν να ενταχθούν στην ρύθμιση και οι μεγάλες οφειλες άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην παταξη της φοροδιαφυγής αφού σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αυτή είναι η λύση για την αύξηση των εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως οι αυστηροί έλεγχοι θα φέρουν στα ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Ιανουάριο εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 443 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,366 δισ. ευρώ, αλλά και σημαντική υστέρηση εσόδων ύψους 936 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,682 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3 % έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της παράτασης της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και της μη απόδοσης των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,489 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ