2015-02-14 19:04:07
Φωτογραφία για ΓΣΕΒΕΕ: Σταδιακά η αύξηση κατώτατου στα 751 ευρώ
Υπέρ της σταδιακής και σε βάθος χρόνου αύξησης των κατώτατων μισθών, ακόμη και άνω των 751 ευρώ, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με παρέμβαση του κράτους, τάχθηκε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ που συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη. Οι εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών ζήτησαν την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2012 (ΠΥΣ 6), που μείωσε τον κατώτατο μισθό στα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ (511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών) προκειμένου ακόμη και την επόμενη μέρα να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ και να υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τη σταδιακή αύξηση των κατώτατων αποδοχών, έτσι ώστε να μην υπάρξει άμεση επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς εκτιμάται ότι μια «βίαιη» αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ θα προκαλούσε επιβάρυνση της τάξης των 660 εκατ. ευρώ. Οπως μάλιστα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς, σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση και καθυστερούν τις πληρωμές σε μισθούς από 1 έως και 6 μήνες.


Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, μια μέση λύση θα ήταν η υπογραφή διετούς ή τριετούς σύμβασης εργασίας, με προοπτική στην κατάληξή της ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 751 ευρώ και πιθανώς να τα ξεπεράσει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε αβάσιμη την άποψη ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ο μισθός ήταν στα 751 ευρώ και το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είχε θιγεί.

Για το θέμα των ελέγχων στην αγορά εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ, αν και παραδέχθηκε ότι η αδήλωτη εργασία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, εξέφρασε την αντίθεσή της με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που διαπιστώνεται ανασφάλιστος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου στην αγορά εργασίας.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβε την πρότασή της για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ