2015-02-17 15:32:13
Φωτογραφία για Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη
Διεκόπη για την Παρασκευή η δίκη για την υπόθεση του τραγικού θανάτου της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη που είχε χάσει ζωή της τα ξημερώματα του Πάσχα του 2011, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου είχε εισαχθεί έχοντας καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε νυχτερινή έξοδο με φίλους της.

Η δίκη ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων το πρωί της Δευτέρας, με κατηγορούμενους έναν 26χρονο νεαρό και δύο ειδικευόμενους γιατρούς που είχαν επιληφθεί του περιστατικού όταν η ανήλικη μαθήτρια διεκομίσθη στο Νοσοκομείο.

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων υπέβαλλε αίτημα για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή το πρωί στο ΜΟΔ Χανίων.

Μάλιστα κατηγορούμενος είναι ένας ακόμα νεαρός, ο οποίος όταν διέπραξε τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που του αποδίδονται, ήταν ανήλικος (17 ετών) και γι'αυτό διαχωρίστηκε η δικογραφία ως προς αυτόν και παραπέμφθηκε να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων. Λόγω απουσίας συνηγόρου του, ο 20χρονος σήμερα κατηγορούμενος ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, αίτημα που έγινε δεκτό και η δίκη προσδιορίστηκε για τις 24 Μαρτίου 2015.


Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, οι δύο νεαροί σε διάστημα μισής ώρας της έδωσαν να πιει περισσότερο από μισό μπουκάλι ουίσκι ενώ πιθανολογείται πως σκοπό είχαν να την εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι της θανατηφόρας έκθεσης και του βιασμού, ενώ μαζί τους κατηγορούνται και δύο γιατροί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη η ειδικευμένη γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου που εκείνη τη νύχτα εφημέρευε στην Παθολογική Κλινική καθώς δεν ειδοποιήθηκε ποτέ από τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς για να πάει στα Επείγοντα και να εξετάσει την άτυχη 16χρονη.

Καθοριστικό ρόλο στη λάθος διάγνωση των γιατρών έπαιξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η «εγκληματική συμπεριφορά των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι απέκρυψαν από τον ιατρό που παρέλαβε την ανήλικη ότι η τελευταία είχε καταναλώσει υπερβολική δώσει αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών και έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου»

Όπως σημειώνουν οι δικαστές, παρά το γεγονός ότι οι νεαροί έβλεπαν ότι η κατάσταση της Στέλλας δεν βελτιωνόταν, εξακολουθούσαν επί ώρες να αποκρύπτουν την αλήθεια από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ενώ δεν ειδοποίησαν καν τους γονείς της!

Όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες που βαραίνουν τους γιατρούς, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει –επικαλούμενο την ιατρική γνωμοδότηση- ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό του, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα».

Μάλιστα, ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο του, το βάρος και το σωματότυπο της ασθενούς και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι και το αντιμετώπιζε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στο διάδρομο»

Για τον δεύτερο γιατρό που κατηγορείται, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή στις 06.05 π.μ, δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη γιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».

Πηγή: cretalive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ