2015-02-17 18:39:54
Φωτογραφία για Σκάνδαλο Παντείου: Να παραμείνουν οι ποινές των εμπλεκομένων πρότεινε ο αντεισαγγελέας
Να απορριφθεί η αναίρεση των πέντε εκ των εννέα καταδικασθέντων για το... οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998, εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εμμανουήλ Ρασιδάκης.

Τον Ιούνιο του 2012 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκαν εννέα άτομα για το σκάνδαλο στο Πάντειο. Ειδικότερα, ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη επιβλήθηκαν στους πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, υπαλλήλους του λογιστηρίου και διοικητικούς υπαλλήλους του Παντείου.

Αναλυτικότερα, καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι των πρώην πρυτανικών αρχών Δημήτρης Κώνστας, Παναγιώτης Γετίμης και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 14 ετών. Στο διευθυντή του λογιστηρίου του Παντείου Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, έχει επιβληθεί η ποινή της κάθειρξης 25 έτη, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ακόμη, στους υπαλλήλους του λογιστηρίου Βλάσση Βεηκόντη και Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 13 και 14 ετών αντίστοιχα. Επίσης, ποινή καθείρξεως 14 ετών, επιβλήθηκε και στον Χαράλαμπο Μπουτσίκο, διοικητικό υπάλληλο, ενώ, στους προμηθευτές, Παναγιώτη Ορφανό και Ιωάννη Γρατσάνη, επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως 10 ετών.


Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορουμένους τις παραπόμενες ποινές της πενταετούς στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη δήμευση κατασχεθέντων, μεταξύ των οποίων και του αυτοκινήτου μάρκας Ferrari που είχε αγοράσει ο Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος.

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι συνήγοροι των πέντε από τους εννέα κατηγορούμενους που άσκησαν αναίρεση, υποστήριξαν ότι η εφετειακή απόφαση στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ενώ έχει αντιφάσεις και κενά.

Επίσης, οι δικηγόροι τόνισαν ότι η απόφαση του Εφετείου πάσχει λόγω της έλλειψης αμεροληψίας των μαρτύρων, καθώς ήταν οι συντάκτες του πορίσματος και όφειλαν να το υποστηρίξουν. Ακόμη, σημείωσαν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δεχθεί ότι δεν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια των καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας κ. Ρασιδάκης τόνισε ότι η εφετειακή απόφαση έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ ορθά ερμήνευσε το νόμο και τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Καταλήγοντας, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι η εφετειακή απόφαση ορθά αιτιολογεί τον δόλο και τον σκοπό των κατηγορουμένων και πρέπει να απορριφθούν οι αναιρέσεις.

Το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ