2012-05-02 19:35:03
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Ενστάσεις μετά το πράσινο φως για τα κέντρα μεταναστών
Επιφυλάξεις για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μετά από... την επίσκεψη εκπροσώπων της στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

Όπως τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε το νύχτα της Τρίτης, παρότι διαπιστώθηκε ότι οι υλικές συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους χώρους διοικητικής κράτησης αλλοδαπών ανά την επικράτεια, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει γενικότερα επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης.

Τη στιγμή της επίσκεψης λειτουργούσε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεων, στην οποία κρατούνταν 56 αλλοδαποί.

Κρίσιμο ζήτημα για την Ύπατη Αρμοστεία παραμένει η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι αστυνομικές επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μεταφοράς τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και, μελλοντικά, σε άλλα κέντρα που θα δημιουργηθούν.


Η ανησυχία αυτή επιτείνεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), καθώς και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει επίσης ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η διοικητική κράτηση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είναι επιτρεπτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο εν΄όψει της απομάκρυνσής τους στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης.

Σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς), η αποτελεσματικότητα του μέτρου της κράτησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. 
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ