2012-05-02 21:27:04
Φωτογραφία για Πάνω από 6.000 άνεργοι δημοσιογράφοι στην Ισπανία
Πάνω από 6.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Ισπανία από την αρχή της κρίσης και η Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας... εκπέμπει σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία».

«Πρόκειται για την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της (ισπανικής) δημοσιογραφίας», λέει η 'Ελσα Γκονθάλεθ, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων (Fape).

Από το 2008, 6.234 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, 57 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει, ενώ έχουν εφαρμοστεί 23 κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με τη Fape, η οποία αριθμεί πάνω από 21.000 δημοσιογράφους.«Το τελευταίο τρίμηνο, οι αριθμοί είναι άκρως ανησυχητικοί και η προοπτική σκοτεινή», τονίζει η Γκονθάλεθ.

Τελευταία θύματα οι δυο μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας El Mundo και η El Pais.

Η πρώτη, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της στα συνδικάτα, θα προχωρήσει στην περικοπή «τουλάχιστον 195 θέσεων εργασίας», δηλαδή θ΄αποχωρήσει «ο ένας στους τρεις δημοσιογράφους», εξηγεί ο Φερνάντο Κάνο, αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης στα ΜΜΕ ιστοσελίδας prnoticias.com. Σύμφωνα με τον Κάνο, η δεύτερη"θα κάνει κάτι ανάλογο".


Η εφημερίδα Publico σταμάτησε την έντυξη έκδοσή της το Φεβρουάριο και πλέον έχει μόνο διαδικτυακή παρουσία. Συνολικά 160 δημοσιογράφοι της εφημερίδας αυτής βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Πέρα από την απώλεια των θέσεων εργασίας υπάρχει και μια κατάσταση αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Γκονθάλεθ, καθώς «οι μισθοί έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ».

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερα άτομα και αυτοί που παρέμειναν έχουν μειωμένους μισθούς. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση και πρέπει να εργαστούν περισσότερο ενώ αμείβονται λιγότερο», λέει ο Κάνο.

Για να καταγγείλει την κατάσταση αυτή, η Fape έχει προγραμματίσει για αύριο, παγκόσμια ημέρα της ελευθεροτυπίας, συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας «για να διεκδικήσει μια καλύτερη προοπτική για τους δημοσιογράφους και να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ότι η αποδυνάμωση της δημοσιογραφίας καθιστά φτωχότερη τη δημοκρατία».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ