2012-05-03 00:01:10
Φωτογραφία για Εκ νέου καταθέσεις για τη συντριβή του Concorde
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα, σχετικά με το αεροπορικό... δυστύχημα συντριβής του Concorde της Air France το 2000.

Σύμφωνα με κατάθεση συνταξιούχου πιλότου, είδε με τα ίδια του τα μάτια το υπερηχητικό αεροσκάφος να έχει τυλιχθεί στις φλόγες αρκετές εκατοντάδες μέτρα πριν από το σημείο όπου είχε πέσει μια λάμα, που πιθανολογείται ότι προκάλεσε το ατύχημα.

Ο Ζαν Κλοντ Σαμογιότ είναι ο πρώτος από μια λίστα αυτοπτών μαρτύρων, που επικαλείται ο βασικός κατηγορούμενος, η αμερικανική εταιρεία Continental Airlines, που θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα ενώπιον του εφετείου.

Οι μαρτυρίες τους είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας από τους ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι έκριναν ότι έρχονταν σε αντίθεση με τα υλικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους (ίχνη στο έδαφος, κλπ.).

Στην πρωτοβάθμια δίκη, το 2010, το Ποινικό Δικαστήριο της Ποντουάζ κοντά στο Παρίσι, είχε αποφανθεί ότι ένα DC10, της Continental Airlines, είχε προκαλέσει το δυστύχημα. Υπενθυμίζεται ότι από το τραγικό συμβάν σκοτώθηκαν 113 άνθρωποι, στις 25 Ιουλίου 2000 στην Γκονές (Βαλ ντ΄Ουάζ), καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το αεροπλάνο της Continental Airlines έπεσε μια μεταλλική λάμα στον διάδρομο απογείωσης του Concorde.


Το δικαστήριο έκρινε ότι αφότου τροχοδρόμησε πάνω από αυτό το κομμάτι ένα ελαστικό του Concorde έσκασε, τρυπώντας τη δεξαμενή καυσίμων και προκαλώντας την ανάφλεξη της κηροζίνης.

Ο κ. Σαμογιότ, πρώην πιλότος της Air France, εξήγησε ότι την ημέρα του δυστυχήματος, ήταν κυβερνήτης ενός αεροπλάνου που περίμενε να απογειωθεί για τη Βοστώνη στο αεροδρόμιο Ρουασί. Βρισκόταν σε θέση ουσιαστικά κάθετη προς τον διάδρομο, στον οποίο άρχιζε τη διαδικασία της απογείωσης το Concorde, που πιλοτάριζε ο φίλος και συνάδελφός του Κριστιάν Μαρτί. «Ήταν η τελευταία πτήση μου, πριν από τη συνταξιοδότηση», αφηγήθηκε ο ίδιος.

Ο πρώην πιλότος εντόπισε το σημείο έναρξης της φωτιάς στο ύψος μιας λωρίδας που ονομάζεται «Sierra 6», και αναγνωρίζεται από τη σήμανση με λευκό χρώμα στο έδαφος.

Ένα σχέδιο της πίστας δείχνει ότι αυτό το σημείο βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα πριν το μέρος όπου έπεσε η λεπίδα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ