2015-03-14 12:35:07
Φωτογραφία για Ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στη λοταρία - Οι τυχεροί θα κερδίσουν μέχρι 10.000 ευρώ
Δώρα θα κερδίσουν όσοι μαζεύουν αποδείξεις. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να πατάξει τη φοροαποφυγή του ΦΠΑ σχεδιάζει το σύστημα @apodeixi, το οποίο είναι ένας μηχανισμός «λοταρίας» όπου τον ρόλο των λαχνών παίζουν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο συντάχθηκε από τον Βασίλη Γεωργίου, ερευνητή του Δημόκριτου και το οποίο πρότεινε η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δίνει επιπλέον κίνητρα ώστε οι οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους και να αυξηθούν τα έσοδα στον κρατικό κορβανά. Πάντως δεν θα κληρώνονται όλες οι αποδείξεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί πατάξει τη φοροαποφυγή του ΦΠΑ σε επαγγέλματα, τα οποία δεν κόβονται αποδείξεις.

Δηλαδή, το πιο πιθανό σενάριο είναι αποδείξεις από συναλλαγές όπου σημειώνεται μικρής κλίμακας έως καθόλου φοροδιαφυγή να μην συμπεριληφθούν στη λίστα με τις προς κλήρωση αποδείξεις. Τέτοιες είναι οι αποδείξεις από τα super markets και τα πρατήρια καυσίμων.


Ο κατάλογος θα περιέχει την παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτές, μπαρ και εστιατόρια, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι αποδείξεις από καταστήματα λιανικής πώλησης υποδημάτων και ενδυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί, αν τα έσοδα πάνε καλά ή υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το προς κλήρωση ποσό το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται πως διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί το σύστημα @apodeixi

1. Ολόκληρη η εφαρμογή στηρίζεται στα γραπτά μηνύματα (SMS). O καταναλωτής στέλνει γραπτό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του καταστηματάρχη, την αξία της συναλλαγής και την ημερομηνία και ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

2. Το SMS περνάει από έλεγχο ορθότητας (π.χ να είναι υπαρκτός ο ΑΦΜ του καταστηματάρχη) και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων.

3. Σε κάθε αριθμό απόδειξης, γίνεται αντιστοίχιση ενός αύξοντα αριθμού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αριθμοί αυτοί μπαίνουν σε κλήρωση. Οι νικητές ενημερώνονται και πάλι με SMS το οποίο αποστέλλεται απευθείας από τον μηχανισμό. Ειδικά για τα μεγάλα δώρα (στο εξωτερικό κληρώνονται ακόμη και αυτοκίνητα) θα είναι απαραίτητη και η προσκόμιση της απόδειξης.

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ