2012-05-03 12:27:39
Φωτογραφία για Μπ. Κλίντον: Υπέρ της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους υιοθετώντας απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη, τόνισε ο πρώην Αμερικάνος πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μιλώντας στο Μπέβερλι Χιλς στη διεθνή οικονομική διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν. "Στην Ευρώπη, το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το να βλέπεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα: προώθηση της ανάπτυξης αντί για το σημερινό σχέδιο περιορισμού τους χρέους, μέσω της περικοπής των εξόδων και της αύξησης των φόρων", επισήμανε ο Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως οι χώρες που ανήκουν στη νομισματική ένωση θα έπρεπε να έχουν προβλέψει μια στρατηγική εξόδου από το ευρώ για τις πιο αδύναμες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση σε μια ευνοϊκή περίοδο, αλλά σήμερα απειλούνται με έξοδο.

Ο Κλίντον συνέκρινε την κατάσταση στην Ευρώπη με την οικονομική κρίση στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, τονίζοντας πως θα πρέπει να πρέπει να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι βιαστικές και βραχυπρόθεσμες.


"Η ευρωπαϊκή κρίση έφερε στην επιφάνεια δύο προβλήματα: ένα είναι το οργανωτικό, το οποίο επέτρεψε την ένταξη στην ευρωζώνη των πιο ευάλωτων χωρών, χωρίς να έχει χαραχθεί στρατηγική εξόδου τους...και το πρόβλημα της επιβολής μέτρων λιτότητας με κάθε κόστος, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν", είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

Για τον ίδιο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχει ιδιωτική ζήτηση και τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά μπορεί να προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας".

Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, παρά μόνο μέσω της ανάπτυξης.

"Δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το δημόσιο χρέος, χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και μια επαρκής ανάπτυξη", κατέληξε ο Κλίντον, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ