2012-05-03 13:07:58
Φωτογραφία για ECOFIN: Στις 15 Μαΐου οι αποφάσεις για τις τράπεζες
Για την επόμενη συνεδρίαση του Ecofin στις 15 Μαΐου, μετέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμοσθούν από το 2013 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, το χθεσινό Ecofin ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς τη λήψη αποφάσεων, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία όσον αφορά στο πότε οι χώρες θα μπορούν να κάνουν αυστηρότερες τις ρυθμίσεις τους για τις εγχώριες τράπεζες και να προσαυξάνουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις κεφαλαίων που θα έχουν οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Δανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες θα μπορούσαν να αναγκάζουν τις τράπεζές τους να τηρούν έως και 5% περισσότερα κεφάλαια όσον αφορά την έκθεση των τελευταίων στο εσωτερικό και εκτός της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν ήταν από τις πλέον ηχηρές φωνές υπέρ του να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία, η απόφαση μπορεί να ληφθεί κατά πλειοψηφία. Η συμφωνία στο Ecofin θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν αργότερα μέσα στο μήνα.

Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει τους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (Basel Committee on Banking Supervision).
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ