2012-05-03 13:19:49
Φωτογραφία για Αντ. Σαμαράς: Είναι αναγκαία η σταθερότητα
Των Ελλης Tριανταφύλλου - Γιώργου Π. Τερζή

Με μια φορτισμένη ομιλία, και με έντονες αναφορές στην ιστορική πορεία της Ν.Δ. την εκλογική νίκη της οποίας ταύτισε με την πολιτική σταθερότητα, ο Αντ. Σαμαράς επεχείρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη να αυξήσει τη συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης, αλλά και να απευθυνθεί στους αναποφάσιστους όλων των παρατάξεων. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να θέσει το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή πολυεπίπεδοι κίνδυνοι για τη χώρα», σημειώνοντας ότι «σας ζητώ να ψηφίσετε πολιτική σταθερότητα, γιατί χωρίς σταθερότητα δεν κινδυνεύει η επόμενη κυβέρνηση, κινδυνεύουν τα πάντα». Πίσω δε από τα σενάρια αποσταθεροποίησης «φωτογράφισε» για άλλη μία φορά τη διαπλοκή, που -όπως είπε- θέλει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά ισορρόπησε μεταξύ των έντονων παραταξιακών αναφορών και της επίκλησης στον Θεό και στην εθνική ορμή των Ελλήνων, αλλά και στα «ανοίγματα» προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς
. Στόχος της Ν.Δ. είναι να ενωθούν οι Ελληνες σε κοινά ιδανικά, είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως βούληση του ιδίου και του κόμματός του είναι «να αγκαλιάσουν όλους τους Ελληνες». «Ενότητα με διαφωνίες, ναι, αλλά που οδηγούν σε σύνθεση», είπε, κάνοντας άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ («η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά με τον κόσμο που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε») και της Αριστεράς («έχουμε αντίθεση με τις εμμονές της Aριστεράς, αλλά με τους ανθρώπους της δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε»). Πολύ πιο οξείες ήταν οι αναφορές του στα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς που, όπως είπε, απλώς προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της παράταξης.

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τις κάλπες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να επικεντρώσει την προσπάθειά του και στην αφύπνιση της παραταξιακής συνείδησης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και ιδιαίτερα εκείνων που επιμένουν να φλερτάρουν με μικρότερους, αντιμνημονιακούς πολιτικούς σχηματισμούς. Εκανε εκτενή αναφορά στον «Μακεδόνα ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή», επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στον παριστάμενο Κώστα Καραμανλή και στο «“όχι” στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο», χαρακτήρισε τη Ν.Δ. την παράταξη που «είπε “όχι” στην παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας μας».

Στον οικονομικό τομέα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για σταδιακή, κλιμακωτή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και για ουσιαστική νομιμοποίηση των περίπου 600.000 αυθαιρέτων, με «μικρό τίμημα» εκ μέρους των ιδιοκτητών τους. «Δεν θα υπάρχουν πια πρόστιμα. Κανονικοί τίτλοι, με κανονική πολεοδόμηση και πλήρη απαγόρευση της αυθαίρετης δόμησης στο εξής», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, δεσμεύτηκε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η μείωσή τους για τα νομικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις στο 15% και θα ακολουθήσουν μείωση του ΦΠΑ σε 19% για τον ανώτατο συντελεστή, στο 9% για τον μεσαίο και στο 5% για το τουριστικό πακέτο, ενώ ο ανώτατος συντελεστής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 32%. Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του ζητώντας για ακόμη μία φορά «καθαρή εντολή για να τα αλλάξει όλα», θέτοντας ταυτόχρονα με έμφαση την ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης που δεν θα ελέγχουν ούτε εξωθεσμικά κέντρα ούτε διαπλοκές. Με τη σημερινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο, με την οποία κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τη Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνει την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου. Από τον ίδιο χώρο που στις 27 Νοεμβρίου του 2009 είχε ζητήσει την ψήφο των νεοδημοκρατών για την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει με τη μέγιστη δυνατή έμφαση το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα, «προοπτική με ανάπτυξη ή χρεοκοπία».

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ