2012-05-03 13:17:33
Φωτογραφία για Παπαδήμος: Κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας
Του Παναγή Γαλιατσάτου

Προειδοποίηση για τη σημασία που έχουν οι εκλογές της Κυριακής σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη και προοπτική της χώρας, εμμέσως δε πλην σαφώς και σε σχέση με τη θέση της στην Ευρώπη, απηύθυνε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός:

«Σε λίγες μέρες θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας. Κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Λ. Παπαδήμος, ο οποίος έδειξε να μην είναι ικανοποιημένος με τον δημόσιο διάλογο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με σύνεση: «Πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες».


Ο κ. Παπαδήμος προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αναφέρθηκε στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών που εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα». Τόνισε, μάλιστα, ότι θέλει να ευχαριστήσει κάθε ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου ξεχωριστά, σημειώνοντας ότι «δείξαμε, σε αντίθεση με την εμπειρία του παρελθόντος, ότι όταν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορούμε να βάζουμε κατά μέρος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας, να συνθέτουμε απόψεις και να παίρνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».

Μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Παπαδήμο για τη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες του. «Ηταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε με τον Λουκά Παπαδήμο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ομιλεί και εκ μέρους των μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Επ’ αυτού, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έλαβε τον λόγο και, εκφράζοντας όπως διευκρίνισε την προσωπική του θέση, ανέφερε ότι «συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο για πρώτη φορά ύστερα από 18 χρόνια». Στο ίδιο συναινετικό κλίμα ακολούθησε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, ο οποίος χαρακτήρισε εθνικό κεφάλαιο τον κ. Παπαδήμο και εκφράστηκε με θετικά λόγια για τη συγκυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα

Το Υπουργικό ενέκρινε ακόμα μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με τους όρους συνθήκης προεγγραφής ανάμεσα στο ΤΧΣ, τις τράπεζες και το EFSF, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τα 18 δισ. στους λογαριασμούς των τραπεζών από την ΤτΕ. Ο πρωθυπουργός προχώρησε επίσης σε μια συνολική παρουσίαση της πορείας των μνημονιακών υποχρεώσεων έως το τέλος Απριλίου, λέγοντας ότι επί συνόλου 210 δράσεων, έχει υλοποιηθεί το 70% και το 25% βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Μόνο 5%, δηλαδή 12 δράσεις, δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ