2015-04-26 14:58:21
Φωτογραφία για Οικογένεια Ντίσνεϋ: Η κρυφή και σκιώδης πλευρά του Πλανήτη του Μίκυ
Μια φορά και έναν καιρό, μια εταιρεία που την έλεγαν Walt Disney Productions σώθηκε από την χρεοκοπία χάρη σε μια ταινία με τον τίτλο «Σταχτοπούτα». Η διασκευή εκείνη του κλασσικού παραμυθιού του Σαρλ Περώ έγινε τεράστια επιτυχία το 1950, δίνοντας όχι μόνον το φιλί της ζωής στον Γουόλντ Ντίσνεϋ αλλά και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, εξαιρετικά λαμπρή και κερδοφόρα για την εταιρεία του.

Σήμερα, 65 χρόνια μετά, η Disney «ξαναχτυπά» με μία ακόμα κινηματογραφική εκδοχή της Σταχτοπούτας. Στην σημερινή ιστορία ο πατέρας είναι έμπορος και ο θάνατός του υποβαθμίζει την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Πρώτη σκέψη της μητριάς είναι να μετατραπεί η Σταχτοπούτα σε υπηρέτρια και ύστερα να αρχίσει η αναζήτηση πλούσιων γαμπρών για τις δύο της κόρες. Το μήνυμα δεν είναι τυχαίο, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι κάπως έτσι θα γίνουν –αν δεν έχουν ήδη γίνει- οι δυτικές κοινωνίες μετά την διάλυση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, την συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και την ανικανότητα της σκληρής εργασίας να οδηγήσει σε αύξηση εισοδήματος
. Από την άλλη πλευρά, όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά θέματα της οικογένειας Ντίσνεϋ, παρατηρούν αρκετές ομοιότητες. Για την ακρίβεια, ο νους τους πάει στην μακροχρόνια και σκληρή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα εγγόνια του Γουόλτ Ντίσνεϋ όπου και εδώ υπάρχει ο θάνατος του ενός γονιού, η εμπλοκή μιας μητριάς, δύο παιδιά με νοητική υστέρηση και μια περιουσία που πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή: Αρχές της δεκαετίας του 1990 η δεύτερη κόρη του Γουόλτ Ντίσνεϋ, η Σάρον Ντίσνεϋ Λαντ (στην φωτογραφία, στο κέντρο πίσω από την μητέρα της και δίπλα στην αδελφή της) , λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στα 56 της χρόνια από καρκίνο του μαστού, πληροφόρησε τα τρία παιδιά της ότι τα περίμενε μια τεράστια περιουσία. Τα δίδυμα Μπραντ και Μισέλ από τον δεύτερο γάμο της με τον κτηματομεσίτη Μπιλ Λαντ ήταν τότε μόλις 23 ετών, ενώ η Βικτόρια, η κόρη της από τον πρώτο της γάμο την κηδεμονία της οποίας είχε αναλάβει πλήρως η Σάρον Ντίσνεϋ Λαντ, ήταν 27 ετών. Έως τότε, όλοι ζούσαν άνετα. Αλλά η είδηση μιας κληρονομιάς ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων σαφώς και ανέβαζε κατακόρυφα το επίπεδο της παραπάνω άνεσης. Βάσει των όρων του τραστ που είχε δημιουργηθεί για τους απογόνους του Ντίσνεϋ, τα εγγόνια του θα ελάμβαναν μέρισμα 20% από τις αποδόσεις των μετοχών της Disney. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνταν μόλις τα παιδιά της Σάρον Ντίσνεϋ Λαντ θα έφθαναν στην ηλικία των 35, 40 και 45 ετών. Δηλαδή, κάθε πέντε χρόνια θα έμπαιναν στους λογαριασμούς τους από περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Μόνον που την τελική απόφαση θα είχαν οι τρεις διαχειριστές του τραστ. Εάν τα παιδιά δεν ήταν ώριμα να διαχειριστούν την κληρονομιά και δεν επιδείκνυαν υπευθυνότητα, δεν θα έπαιρναν φράγκο. Και εδώ άρχισαν τα προβλήματα.

Η ερμηνεία των όρων του καταπιστεύματος από τους διαχειριστές του (μεταξύ αυτών ο πατέρας των διδύμων Μπιλ Λαντ, ένας μάνατζερ της εταιρείας των Ντίσνεϋ και ένα ακόμα άτομο), όταν τα δίδυμα έφθασαν πρώτα στην ηλικία των 35 και ύστερα των 40 ετών, ήταν αντικρουόμενη οδηγώντας, έτσι, σε κατηγορίες για συνομωσία και νοητική ανικανότητα και σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη με άσχημες ιστορίες με υπαινιγμούς αιμομιξίας κ.ά. Στο ένα στρατόπεδο είναι ο 44χρονος πλέον, Μπραντ, με τους δικηγόρους του, τον πατέρα του Μπιλ ηλικίας 83 ετών και την μητριά του Σέρι Λαντ (είναι η πέμπτη σύζυγος του Μπιλ Λαντ). Στην άλλη πλευρά είναι οι άλλοι δύο διαχειριστές του τραστ των Ντίσνεϋ, οι οποίοι έχουν ως μάρτυρα την αδελφή του Μπραντ, Μισέλ.

Η πλειοψηφία των διαχειριστών του τραστ έκρινε πως η Μισέλ μπορούσε να πάρει τα εκατομμύριά της στα 35 γενέθλιά της παρά το ιστορικό της εξάρτησής της από τα ναρκωτικά, ενώ ο Μπράντ όχι, αφού κρίθηκε ότι δεν έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί τα χρήματα. Η μητριά των δίδυμων αδελφών, Σέρι, άρχισε τότε να κατηγορεί τους διαχειριστές της οικογένειας Ντίσνεϋ ότι έκαναν πλύση εγκεφάλου στην Μισέλ, η οποία στα 39 της χρόνια υπέστη ανεύρυσμα εγκεφάλου πλήττοντας σοβαρά την υγεία της για μεγάλο διάστημα. Από τα δικαστήρια που ακολούθησαν η μητριά προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της Μισέλ, προσδοκώντας να βάλει χέρι στο μερίδιό της, αλλά δεν τα κατάφερε. Λέγεται, μάλιστα, πως σχεδίαζε να την απαγάγει από το εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο οποίο νοσηλευόταν. Όταν η Μισέλ συνήλθε, άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και προσπάθησε να πάρει τον πατέρα της μακριά από την επιρροή της μητριάς της.

Το 2010, στα 40 γενέθλια των διδύμων όταν και επρόκειτο να απελευθερωθεί η επόμενη δόση της κληρονομιάς, η απόφαση των διαχειριστών του τράστ ήταν ξανά η ίδια. Η Μισέλ πήρε το μερίδιό της, ενώ ο Μπραντ όχι. Όσον αφορά την ετεροθαλή αδελφή τους, την Βικτόρια, επίσης πήρε τα μερίδιά της όταν έγινε 35 και 40 ετών, παρά τον εθισμό της στην ηρωίνη. Λέγεται δε, ότι λίγα χρόνια πριν πεθάνει ζούσε μέσα στην υπερβολή, ενώ σε μία από τις κρουαζιέρες της με το σκάφος της Disney κατέστρεψε ολοσχερώς την καμπίνα της κάνοντας έξαλλο τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που απέτισε να πληρωθούν οι ζημίες από τους διαχειριστές του καταπιστεύματος της οικογένειας.

Διαχειριστές χαρτοφυλακίων

Από τον θάνατο του ιδρυτή της αυτοκρατορίας της Disney, Γουόλτ Ντίσνεϋ, το 1966, οι δυο του κόρες, Νταϊάν και Σάρον, απείχαν από τον κόσμο του Χόλιγουντ. Η Νταιάν έκανε επτά παιδιά και η Σάρον που για ένα διάστημα ήταν μοντέλο και ηθοποιός, ασχολήθηκε μετά επίσης με την οικογένειά της, καθώς φαίνεται πως υπήρχε θέμα με τα δίδυμα παιδιά της. Ο Μπραντ και η Μισέλ πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ ο πατέρας τους είχε δηλώσει κάποια στιγμή ότι ο Μπραντ υπέφερε από το Σύνδρομο Down. Ο ίδιος ο Μπραντ, πάντως, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Μαγειρικής Cape Cod και κατόπιν εργάστηκε σε εστιατόριο, στην αλληλογραφία ασφαλιστικής εταιρείες, σε μπαρ όπου έφτιαχνε χυμούς και στις αποθήκες της UPS, τις οποίες κατείχε κιόλας.

Ο Jim Korkis γράφει στην ιστοσελίδα του Mouse Planet : «Όταν εργαζόμουν στην Walt Disney World και ρωτούσα για τα εγγόνια του Ντίσνεϋ η συνηθισμένη απάντηση είναι η εξής: «περνούν τον χρόνο τους με την διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους». Μοναδική εξαίρεση ήταν ο ανιψιός του Γουόλτ Ντίσνεϋ, Ρόι, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον Μάικλ Άισνερ στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 1984 με σκοπό να την μεταμορφώσει σε κάτι καλύτερο».

Φέτος, τα εγγόνια του Ντίσνεϋ, Μισέλ και Μπραντ, θα γιορτάσουν τα 45 γενέθλιά τους αλλά ουδείς ακόμα γνωρίζει την απόφαση των διαχειριστών του καταπιστεύματος. Μιας και αυτή θα είναι η τελευταία δόση, είναι βέβαιο πως τον επόμενο μήνα θα παιχθεί ίσως η πιο δραματική φάση αυτής της ιστορίας και μιας από τις πιο σκιώδεις για έναν κολοσσό σαν την Disney, αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
SHARE:
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ