2015-06-12 08:36:56
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δεν αναμένεται να παρέμβει ξανά, τουλάχιστον δημοσίως, στο ελληνικό ζήτημα. Αυτό προέβλεψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ και ειδικότερα του Αμερικανού προέδρου στην διαχείριση της κλιμακούμενης ελληνικής κρίσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερνεστ, «Δεν αναμένω να δείτε τον Πρόεδρο να ασχοληθεί πάλι με αυτό το θέμα, εκτός αν ερωτηθεί βέβαια από κάποιον από εσάς». Ο ίδιος επανέλαβε πάντως τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μίας ρεαλιστικής λύσης για την ανάκαμψη της Ελλάδας, στόχο για τον οποίο όπως είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Στην εκτίμηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε αιχμηρές εκφράσεις για την Ελλάδα από τη Γερμανία τη Δευτέρα, ο κ. Ερνεστ απάντησε ότι άποψη των ΗΠΑ, την οποία έχουν διατυπώσει όπως είπε «ξεκάθαρα και με συνέπεια», είναι ότι «επιθυμούμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να εστιάζουν στην επίτευξη πραγματιστικής λύσης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χαράξει ένα μονοπάτι ανάκαμψης»
. Όπως είπε, «Αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί. Και αυτό αποτελεί την ουσία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών της».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι «να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να φτάσουν σε συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιου είδους χρεοκοπία που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία και θα είχε πιθανή αρνητική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία». Τον ρόλο αυτό, τόνισε, έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει συναντηθεί με τους ομολόγους του στο G7 για να συζητήσει το θέμα. Επανέλαβε δε ότι ο κ. Λιου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από το Λευκό Οίκο, βέβαια, δεν διέφυγε η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη. Ακόμη και εντός του Ταμείου, η σκληρή γλώσσα του συνήθως διπλωματικού εκπροσώπου του Τζέρι Ράις προκάλεσε αίσθηση. Οι εκτιμήσεις στελεχών είναι ότι η διεύθυνση του ΔΝΤ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της παρά τον κίνδυνο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς τα περιθώρια συμφωνίας στενεύουν απειλητικά.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ