2015-06-14 11:16:09
Φωτογραφία για «Ημέρα της Ρωσίας» - Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας
Aπό το Γκρόσνι μέχρι τη Σεβαστούπολη και από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ, η Ρωσία γιόρτασε χθες την...

Ημέρα της Ρωσίας!

Τη μερίδα του λέοντος στις εκδηλώσεις έχει όπως πάντα η Μόσχα με δεκάδες χάπενινγκ, συναυλίες, χορούς και αεροπορικές επιδείξεις. Χιλιάδες μοσχοβίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να απολαύσουν τη γιορτή σε μια υπέροχη λιακάδα, ενώ το σούρουπο ο ουρανός γέμισε εντυπωσιακά βεγγαλικά.

Η 12η Ιουνίου εδώ και 25 χρόνια εορτάζεται στη Ρωσική Ομοσπονδία μια από τις νεότερες κρατικές εορτές, η «Ημέρα της Ρωσίας». Όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου του 1990, όταν το Συνέδριο των λαϊκών αντιπροσώπων της Σοβιετικής Ρωσίας ψήφισε τη Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας. Οι σημερινοί πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιό λόγο είχε γίνει αυτό. Ωστόσο και τότε, το 1990, ήταν ακόμη πιο εμφανές ότι η Διακήρυξη αυτή είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό. Την ημέρα αυτή το 1990, το πρώτο Συνέδριο των λαϊκών αντιπροσώπων της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ψήφισε τη Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία ανακηρύχθηκε η ανώτατη ισχύς του Συντάγματος της Ρωσίας και των νόμων του. Η γιορτή αυτή είχε καταστεί για πολλούς Ρώσους αντιφατική.


Ο κόσμος δεν καταλάβαινε, πώς γίνεται να εορτάζεται η απώλεια μέρους της κρατικής κυριαρχίας της χώρας του. Πάντως, στις 12 Ιουνίου 1991 σημειώθηκε και η εκλογή του Μπορίς Γέλτσιν ως προέδρου της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακηρύσσοντας τη 12η Ιουνίου Ημέρα της Ρωσίας, προέβη σε κάποιου είδους συμβιβασμό, καθώς, από το 2002 δεν εορτάζεται πλέον η υιοθέτηση της Διακήρυξης της κρατικής κυριαρχίας της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Η μέρα αυτή είναι πλέον μια γιορτή αφιερωμένη στη χώρα συνολικά.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις και σε αίθουσες συναυλιών της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, της Ιερουσαλήμ, του Ρίο Ντε Τζανέιρο και του Πεκίνου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ