2015-07-18 19:22:06
Φωτογραφία για Το νέο πρόσωπο του Πλούτωνα [photos]
Ο Πλούτωνας με διάμετρο μόλις 2.370 χιλιόμετρα, με επιφάνεια χοντρικά όση η Ρωσία, με βαρύτητα 0,063g -όπου 1g η βαρύτητα του πλανήτη μας- και μάζα το 1/455 της Γης, θεωρείτο πλανήτης έως το 2006. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Αστρονόμων (I.A.U.) θεσπίζοντας νέους κανόνες για το πιο ουράνιο σώμα θα μπορεί να κατατάσσεται στα πλανητικά, υποβίβασε τον Πλούτωνα στην τότε νέο-δημιουργηθείσα κατηγορία, πλανήτη νάνο (Dwarf Planet)· μία απόφαση που ακόμη έχει πολυάριθμους πολέμιους.Πλούτωνας

Ο Πλούτων, βρίσκεται στην ζώνη Κάιπερ (Kuiper belt) η οποία απέχει 50 AU (Αστρονομικές μονάδες) από τον ήλιο. Αν κάποιος αναρωτιέται 1 AU ισούται με 149.597.870.700 μέτρα και είναι η μέση απόσταση Γης – Ήλιου. Η ζώνη Κάιπερ βρίσκεται πολύ πέρα από τους πλανήτες (ο τελευταίος πλανήτης του συστήματος μας, ο Ποσειδών, απέχει 30,1 AU από τον ήλιο) και είναι παρόμοια με την ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία, αλλά 20 φορές φαρδύτερη και 20 έως 200 φορές πιο πυκνή. Αποτελείται από ανόμοια, μικρά ουράνια σώματα, μόνο που αντί πετρωμάτων, τα σώματα αυτά είναι κυρίως παγωμένα πτητικά αέρια και ενίοτε κάποια ξεφεύγουν της βαρυτικής έλξης και κατευθύνονται προς το ηλιακό μας σύστημα.


Η ζώνη Κάιπερ

Οι κοντινές φωτογραφίες του Πλούτωνα και του μεγαλύτερου φεγγαριού του, τον Χάροντα, στις 15 Ιουλίου από το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της NASA, άφησαν τους επιστήμονες έκπληκτους. Τα βουνά από παγωμένο νερό ύψους έως και 3.500 μέτρα και οι τεράστιες εκτάσεις ομαλών πεδιάδων διακοσμημένες με στρώματα παγωμένου αζώτου και μεθανίου, καθώς και η απουσία κρατήρων σε διάφορα μέρη του (κάτι που θα συνέβαινε αν ο πλανήτης νάνος ήταν σχετικά νέος σε ηλικία), υποδεικνύουν ότι ο Πλούτωνας έχει τροποποιηθεί γεωλογικά στο κοντινό παρελθόν. Ο Τζον Σπένσερ (John Spencer) μέλος της ομάδος Νέοι ορίζοντες, πιθανολογεί ότι ίσως είναι ακόμη και σήμερα ενεργός.

Εντυπωσιακές ήταν και οι φωτογραφίες του Χάροντα, ο οποίος –μια και δεν έχει ατμόσφαιρα- αναμενόταν να έχει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κρατήρων. Αντ’ αυτού έχει, περιέργως, μεγάλες ομαλές εκτάσεις. Για να συμβεί κάτι τέτοιο (γεωλογική τροποποίηση) χρειάζεται θερμότητα και μια και η απόσταση τους από τον Ήλιο του συστήματος μας είναι τεράστια, μία πιθανότητα είναι η ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων στο εσωτερικό τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει μερικώς την δημιουργία βουνών ή την ροή πάγου που επανατροποποίησε τις επιφάνειες των. Παρά ταύτα, ο Πλούτωνας και ιδιαίτερα ο Χάροντας είναι πολύ μικροί ώστε αυτή η θερμότητα να υπάρχει ακόμη. Η κολοσσιαία σύγκρουση που θεωρείται ότι δημιούργησε τα δύο αυτά σώματα θα μπορούσε να παρέχει ακόμη μία εστία θερμότητος, αλλά αυτό μάλλον συνέβη δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Χάροντας

Επιστήμονες εκτός τις ομάδος Νέοι Ορίζοντες, πιθανολογούν ότι οι μυστηριώδεις νεότερες επιφάνειες των δύο σωμάτων μπορούν να εξηγηθούν αν η γενέθλια σύγκρουση συνέβη ένα σεβαστό αριθμό χρόνων αργότερα απ’ ότι θεωρούμε ή αν υπάρχουν στοιχεία μέσα στο παγωμένο νερό που επιτρέπουν το λιώσιμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το σκάφος Νέοι Ορίζοντες

Το σίγουρο είναι πως το νερό στην επιφάνεια του Πλούτωνα, λόγο του ψύχους που επικρατεί, είναι σκληρό και δεν μετακινείται ούτε λιώνει εύκολα. Αποτελεί το υπόστρωμά του. Το ότι έχει σχηματίσει βουνά σημαίνει ότι τα στρώματα παγωμένων πτητικών (μεθάνιο, αμμωνία, μονοξείδιο του άνθρακα) είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ένα λεπτό «φινίρισμα» υλικών, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να εξαντληθεί πολύ γρήγορα, λόγο απορρόφησης τους από την ατμόσφαιρα και την μετέπειτα διαφυγή τους στο διάστημα. Αυτό υποδεικνύει ότι με κάποιο τρόπο αναπληρώνονται από το εσωτερικό του Πλούτωνα.Βουνά στον Πλούτωνα

Η ύπαρξη εσωτερικής δραστηριότητας, η παρουσία αναδομημένων γεωλογικά περιοχών, η ύπαρξη παγωμένων βουνών καθώς και η δημιουργία νέων, είναι φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με το παρών μοντέλο απώλειας θερμότητας και είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την πεποίθηση ότι τα σώματα στην ζώνη Κάιπερ είναι παγωμένα, αρχαϊκά απομεινάρια. Μπορεί να είναι αρχαία ουράνια σώματα, αλλά αυτό δεν τα εμποδίζει στο να είναι ενεργά.Μέλη της ομάδος Νέοι Ορίζοντες

Η ομάδα νέοι ορίζοντες περιμένει με ανυπομονησία (όπως κι εμείς άλλωστε) τις νέες φωτογραφίες που θα στείλει το εξερευνητικό σκάφος σήμερα 17 Ιουλίου 2015, με ένα τρίτο σετ να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ