2015-07-19 23:09:35
Φωτογραφία για Ο «Άγγελος», το σπάνιο ροζ δελφίνι που πάσχει από αλμπινισμό και ζει αιχμάλωτο στην Ιαπωνία [video]
Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι που ακούει στο όνομα «Άγγελος», βρίσκεται φυλακισμένο στο ενυδρείο του μουσείου Taiji Whale στην Ιαπωνία. Το ρινοδέλφινο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας σπάνιας κατηγορίας θηλαστικών, που γεννιούνται με αλφισμό (αλμπινισμό). Ο αλμπινισμός συμβαίνει όταν ένα ζώο στερείται εντελώς της μελανίνης, της ουσίας που δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μάτια. Πρόκειται για ένα από τα 14 ρινοδέλφινα που έχουν παρατηρηθεί από το 1962 και είναι το δεύτερο ροζ δελφίνι που ζει και μεγαλώνει σε ενυδρείο.

Το δελφίνι αιχμαλωτίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στις 18 Ιανουαρίου του 2014, κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού δελφινιών στην Taiji, το οποίο έγινε διάσημο το 2009 από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ, «Ο Όρμος» («The Cove»). Το ντοκιμαντέρ δείχνει τους ψαράδες να ταΐζουν τα δελφίνια σε έναν όρμο, είτε για να τα αιχμαλωτίσουν είτε για να τα σκοτώσουν για το κρέας τους. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται το κυνήγι που ο δημιουργός χαρακτηρίζει, «ομαδική σφαγή δελφινιών».


Η σφαγή, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις. Το 2014 οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατέθεσαν αγωγή κατά των υπευθύνων του μουσείου, με την κατηγορία ότι το μουσείο δεν είχε επιτρέψει σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες να ελέγξουν την υγεία του αλμπίνο δελφινιού. Η υπόθεση εκδικάστηκε και η απόφαση ανάγκασε το ενυδρείο να αλλάξει τις διατάξεις του.

Τα σπάνια ροζ δελφίνια

Τα ροζ δελφίνια είναι ένα σπάνιο είδος δελφινιού, τα οποία ζουν στον Αμαζόνιο. Ονομάζονται αλλιώς και Μπότο και έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με τα δελφίνια και τις φάλαινες. Τα ροζ δελφίνια έχουν χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως «ευάλωτα είδη απειλούμενα» και πρόσφατα ως «απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση». Αυτά τα φιλικά και κοινωνικά πλάσματα ζουν εδώ και αιώνες στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του, αλλά η επιταχυνόμενη καταστροφή της λεκάνης του Αμαζονίου απειλεί την εξαφάνισή τους Η αύξηση στα επίπεδα ρύπων υδραργύρου έχει προκαλέσει και αύξηση του αριθμού των θανάτων ροζ δελφινιών, ειδικά κοντά σε ορυχεία χρυσού, όπου ο υδράργυρος χρησιμοποιείται ως μέρος της διαδικασίας εξόρυξης χρυσού. Επίσης η αύξηση της κυκλοφορίας στον Αμαζόνιο, απειλεί αυτά τα πλάσματα τα οποία, καθώς προσεγγίζουν τα σκάφη, πληγώνονται και θανατώνονται από τους έλικες.

Στον Αμαζόνιο υπάρχουν πέντε ήδη δελφινιών. Τα ροζ δελφίνια θεωρούνται τα πιο έξυπνα, με χωρητικότητα εγκεφάλου κατά 40% μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων. Διαφέρουν αρκετά με τα κοινά δελφίνια των ωκεανών. Πρώτα από όλα είναι μεγαλύτερα, καθώς το μήκος τους φτάνει τα 15 μέτρα και το βάρος του τα 90 κιλά. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και αντί για ραχιαίο πτερύγιο έχουν μια καμπύλη. Επίσης η ουρά τους είναι επίσης μεγαλύτερη από των άλλων δελφινιών....

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα που οφείλεται το ροζ χρώμα τους. Ωστόσο εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στις τροφές που τρώνε ή να προκαλείται από την παρουσία των τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ροζ δελφίνια παίρνουν ένα πιο έντονο χρώμα όταν ενθουσιάζονται ή εκπλήσσονται, γεγονός που μοιάζει με το κοκκίνισμα στον άνθρωπο σε παρόμοια συναισθήματα. Δείτε εδώ το βίντεο:
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ