2015-07-25 00:28:05
Φωτογραφία για Η αρχαία ελληνική τραγωδία στις αμερικανικές φυλακές
Η ελληνική αρχαία τραγωδία, μέσα στις φυλακές είναι μια φράση που ακούγεται περίεργη, αλλά είναι πραγματικότητα. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό New Yorker η Κρίστια Μέρσερ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής, περιγράφει πως ο ελληνικός πολιτισμός, αλλάζει την ζωή των κρατουμένων στην Αμερική.

«Ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έχω ζητήσει από πολλούς μαθητές να παίξουν σκηνές από διάσημα έργα της λογοτεχνίας, και ειδικά από την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Το να το διδάσκω αυτό σε γυναίκες που έχουν περάσει χρόνια στη φυλακή, η δύναμη των λέξεων αυτού του αρχαίου αριστουργήματος γίνεται εκατό φορές πιο μεγάλη» δηλώνει η Κρίστια Μέρσερ στo περιοδικό.

Tο πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρει το protothema.gr, βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια στις περισσότερες φυλακές των ΗΠΑ και στην ουσία μαθαίνει μέσα από το θέατρο, την λογοτεχνία στους φυλακισμένους.


«Οι μαθητές μου στη φυλακή διαφέρουν ριζικά από αυτούς στο Columbia. Όταν μπαίνω σε μια καθαρη, καλά εξοπλισμένη τάξη στην πανεπιστημιούπολη, ξέρω πως οι μαθητές μου έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας ώστε να έχουν μια καλή ακαδημαϊκή επίδοση, με την υποστήριξη από την οικογένεια και τους δασκάλους τους. Είναι εκπαιδευμένοι να θέτουν δύσκολα ερωτήματα, σκέφτονται τις διαφορετικές προοπτικές για κάθε ζήτημα και έχουν κριτική σκέψη περιγράφει η Μέρσερ.

«Όταν ένας σωφρονιστικός ανώτερος υπάλληλος με συνοδεύει σε ένα δωμάτιο φυλακής εξοπλισμένο με ξεχαρβαλωμένα τραπέζια, μπερδεμένες και στραβωμένες περσίδες, και χωρίς ούτε μια κιμωλία, ξέρω ότι οι μαθητές μου στη φυλακή είναι κλειδωμένοι μέσα για χρόνια - μερικές φορές για δεκαετίες - με σχεδόν καμία ευκαιρία για πνευματική διέγερση. Οι κανονισμοί της φυλακής και η πραγματικότητα στην οποία ζουν, τιμωρεί τους ανθρώπους όταν κάνουν ερωτήσεις. Η απομόνωση είναι συχνά η απάντηση στην οποιαδήποτε μορφή αυθάδειας. Όπως μου εξήγησε, μια φυλακισμένη: "Αν ρωτήσετε πάρα πολλά ερωτήματα εδώ, θα τιμωρηθείτε γιατί έχετε “μη συνεργάσιμη στάση. Το μάθημα είναι να κρατήσετε το κεφάλι σας προς τα κάτω.» εξηγεί η καθηγήτρια, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ των μαθητών της έξω και μέσα στη φυλακή.

Η καθηγήτρια συνεχίζει δηλώνοντας ότι οι μαθητές της στην φυλακή είναι αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους παραπάνω και αυτοί που κάνουν τις πιο ενδιαφέρουσες αναλύσεις με κριτική σκέψη και αυθεντικά ερωτήματα, διαβάζοντας την Κλυταιμνήστρα και την ιστορία της μέσα από το αρχαίο δράμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ