2015-07-25 22:05:06
Φωτογραφία για Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στη μνήμη των 152 εκτελεσθέντων στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα στην Ήπειρο [video]
H Μουσιωτίτσα ή Κάτω Μουσιωτίτσα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων . Απέχει 33 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Ιωαννίνων κοντά στις πηγές του ποταμού Λούρου.

Ο Δήμος Δωδώνης τίμησε με μεγαλοπρέπεια και πληθώρα εκδηλώσεων το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας

-Χρονικό -

"Στις 25 Ιούλη 1943, ακολουθούμενη από την 27 Αυγούστου του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα των ΕΣ-ΕΣ μπήκαν στο χωριό και εκτέλεσαν συνολικά 152 άμαχους κατοίκους. Η επίθεση και η προκύπτουσα σφαγή ήταν αντίποινα από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατά των φερόμενων ως δραστηριότητες αντίστασης στο χωριό.

25 Ιουλίου 1943, ημέρα Κυριακή και ώρα 9η πρωινή. Η γερμανική επίθεση γίνεται από τέσσερα σημεία

Τα στρατεύματα των Ναζί σκορπούν φωτιά και θάνατο. Αντίποινα για την αντιστασιακή δράση που οργανώνονταν στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μουσιωτίτσα μετρά 152 νεκρούς. Νέους, γέρους, γυναίκες ακόμη και μωρά. "


Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών δεν επέτρεψε την ταφή τους, έτσι τα πτώματά τους δέχθηκε φιλόξενα ένα ξεροπήγαδο..

Ο Δήμος Δωδώνης, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τους φορείς της Μουσιωτίτσας οργάνωσαν και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και κορυφώθηκαν σήμερα Σάββατο 25 Ιουλίου. "

Οι σημερινές εκδηλώσεις άρχισαν στις 10.30 το πρωί με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας.

Αμέσως μετά το πέρας της δοξολογίας με μεγαλοπρεπή πομπή οι επισκέπτες,οι προσκεκλημένοι,οι κάτοικοι του χωριού και οι φορείς της Μουσιωτίτσας αφίχθησαν στο μνημείο πεσόντων

όπου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

Χαιρετισμό απήθυνε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και ακολούθησε ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον κ. Παναγιώτη Παππά

Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.

«Έχουμε υποχρέωση στα δεκάδες θύματα, στα χωριά που λεηλατήθηκαν, σε κείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Να μην ξεχνούμε αφενός και να διεκδικούμε αφετέρου.

Δεν ξεχνούμε λοιπόν και διεκδικούμε όσα οφείλονται. Δεν παραιτούμαστε των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Δήμος Δωδώνης, ενώνει τη φωνή του, με δεκάδες άλλους δήμους της χώρας, μετέχοντας πλέον ενεργά στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών με έναν και μοναδικό στόχο: Να βρει το δίκιο του... Να επέλθει δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ σήμερα προσκυνητές στη θυσία.

Σε μία ιστορική επέτειο της Μνήμης, που πρέπει να γίνει αφορμή για ευγνωμοσύνη, για υποχρέωση κι ευθύνη», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ντακαλέτσης.

Για ένα προσκύνημα με διαρκεί μηνύματα κατά του ναζισμού μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ενώ ο δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε δεξίωση των προσκεκλημένων.

Δείτε στο βίντεο τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα απο τις σημερινές εκδηλώσεις στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα 
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΚΕΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο... ΛΙΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΚΕΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο... ΛΙΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ