2015-08-01 12:19:06
Φωτογραφία για Τράπεζες: Ζητάμε 10 δισ. ως προκαταβολή ή ως εγγύηση;
Κυβέρνηση, εποπτική αρχή και τράπεζες δείχνουν να συμφωνούν ότι για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος απαιτείται να δοθούν, άμα την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, 10 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες.

Ενώ συμφωνούν, όμως, στην ανάγκη, διαφωνούν στη μορφή που θα έχει η ενίσχυση.

Αν δηλαδή θα είναι ένεση κεφαλαίων ή ρευστότητας.

Η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κα. Λούκα Κατσέλη, μίλησε για πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της παροχής 10 δισ. ευρώ, έναντι συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

Ερώτημα αποτελεί αν συμφωνεί μαζί της η κυβέρνηση.

Το γεγονός, ότι η ΕΕΤ κατέθεσε σχετικό αίτημα, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr  ενώ δεν είχε τυπικά την αρμοδιότητα να το κάνει, ούτε άλλωστε ο ESM θα ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις τράπεζες, φανερώνει μια ελαφρά σύγχυση στην ελληνική πλευρά.


Την ίδια στιγμή, διοικήσεις τραπεζών προκρίνουν τη λύση, η οποία εφαρμόστηκε το 2012, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Τη χορήγηση, δηλαδή, ομολόγων του ESM από το Δημόσιο (σ.σ προφανώς μέσω του ΤΧΣ) στις τράπεζες.

Τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ, αλλά δεν θα εγγραφούν στον ισολογισμό των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 οι τράπεζες είχαν δώσει commitment letters στο ΤΧΣ και έλαβαν ως προκαταβολή ομόλογα του τότε EFSF, νυν ESM, εκτός ισολογισμού.

Πρόκειται για ένα σχήμα πιο ορθολογικό ως προς τη διαδικασία καθώς το δάνειο θα δοθεί από τον ESM στην Ελληνική Δημοκρατία και η τελευταία θα διαθέσει ως 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω πιθανότατα του ΤΧΣ.

Η διαφορά μεταξύ της πρόωρης ανακεφαλαιοποίησης και της ένεσης ρευστότητας μπορεί υπό προυποθέσεις να αποδειχθεί σημαντική.

Οι διοικήσεις κάποιων τραπεζών διατηρούν ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που δεν θα «εξοντώσει» τους παλαιούς μετόχους και θα επιτρέψει την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες.

Στόχος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Η πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση με 10 δισ. ευρώ μπορεί να απονευρώσει τις παραπάνω προσδοκίες, πριν καν δοθεί η μάχη. Και αυτό δεν θα πρέπει να το θέλει κανείς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ