2015-08-11 22:40:46
Φωτογραφία για Πόσο απέχει η Κως, από το Φέργκιουσον  των ΗΠΑ;
Το 1991 ήμουν στην Αμερική, στο Newport... (R.I.), στο πλαίσιο μιας αποστολής. Από τις πρώτες μέρες της παραμονής μας, τόσο οι Αρχές, όσο και οι ομογενείς, φρόντισαν να μας ενημερώσουν για τα καθέκαστα και κυρίως για τα θέματα αστυνόμευσης και συμπεριφοράς απέναντι στους αστυνομικούς. Δεν θα ξεχάσω την παραστατική διήγηση ενός ομογενούς (κος Πάμπος), σχετικά με ένα τραγικό περιστατικό, «αστυνομικού ελέγχου», προκειμένου να αντιληφθούμε τη διάσταση του θέματος. Έλεγε λοιπόν :

- Προ καιρού, ένας Έλληνας φοιτητής οδηγούσε το αυτοκίνητο του, όταν ένα περιπολικό που τον ακολούθησε, του έκανε σήμα να σταματήσει. Σταμάτησε το παιδί στα δεξιά του δρόμου, έμεινε στη θέση του και οι δύο αστυνομικοί τον πλησίασαν, ο ένας στο παράθυρο της θέσης του οδηγού και ο άλλος, έλαβε θέση πίσω από το αυτοκίνητο, σε ετοιμότητα, να παρακολουθεί τη διαδικασία από το πίσω παρμπρίζ. Ο ελέγχων αστυνομικός, ζήτησε από τον φοιτητή τα έγγραφα του και αυτός ….. αμέσως «βούτηξε» δεξιά, για να ανοίξει το ντουλαπάκι (στη θέση του συνοδηγού) και να πιάσει τα έγγραφα. Τότε ο πίσω αστυνομικός, τον πυροβόλησε 2-3 φορές και τον σκότωσε!!


- Μα τι είναι αυτά, είναι τρελοί, είναι εγκληματίες, τι δηλαδή, ακόμα τους καουμπόηδες στην Άγρια Δύση παίζουνε ….., σχολιάσαμε εμείς, αγανακτισμένοι!!

Ο ηλικιωμένος κος Πάμπος, κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του και αφού μας άφησε να εκτονωθούμε, μας επισήμανε :

- Ο καημένος ο φοιτητής, ήταν καινούργιος στην Αμερική και δεν ήξερε ή μπερδεύτηκε. Όταν γίνεται τέτοιος έλεγχος, πρέπει να κάθεσαι στη θέση σου, να κρατάς και με τα δύο σου χέρια το τιμόνι, για να τα βλέπει ο Αστυνομικός και να απαντάς σε ότι σε ρωτά. Έτσι λοιπόν, ο μακαρίτης έπρεπε να παραμείνει όρθιος στη θέση του, να πει στον Αστυνομικό ότι τα χαρτιά του είναι στο ντουλαπάκι και μετά να σκύψει ελαφρά και ήρεμα για να τα πιάσει, …. κρατώντας πάντα με το ένα χέρι του, το τιμόνι.

- Μα επειδή δεν τήρησε τη διαδικασία, ο άλλος τον σκότωσε ……, αντιτείναμε περισσότερο θυμωμένοι!!

- Όχι ασφαλώς!! Αλλά έτσι όπως κινήθηκε ο δυστυχής, ο άλλος πίσω, «νόμισε» ότι κινήθηκε απειλητικά για να πιάσει κάποιο όπλο και ….. «αμύνθηκε»!!

- Αν είναι δυνατόν, …. έτσι εύκολα σκοτώνουνε εδώ!?

- Ναι δυστυχώς!! Ξέρω ότι σας φαίνεται παράξενο, αλλά εδώ μετράμε συνεχώς θύματα ….. και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Πολλοί Αστυνομικοί έχουν πέσει θύματα εγκληματιών, σε τέτοιους ελέγχους και έτσι ο Νόμος, είναι αυστηρός και με τη διαδικασία και με την εφαρμογή της. Αναγνωρίζει δηλαδή το δικαίωμα άμυνας στον Αστυνομικό, όταν με συγκεκριμένα κριτήρια, αυτός, κρίνει ότι απειλείται!! Δηλαδή, αυτός κρίνεται, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ σκότωσε, αλλά αν ήταν σε νόμιμη ή όχι ΑΜΥΝΑ, βάσει των κριτηρίων τους!!!

 Ναι μα … όταν … γιατί ….. , έκπληκτοι ψελλίζουμε !!

Ακούστε να δείτε!

 Κανένας και τίποτα δεν δικαιολογεί ένα θάνατο!! Όμως, όποιος τηρεί τον Νόμο και τη διαδικασία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και αυτοί είναι πολύ ευγενικοί απέναντι του. Και εμείς όλοι το αποδεχόμαστε, διότι θέλουμε μια ΣΩΣΤΗ αστυνόμευση και ασφάλεια!! Δεν θέλουμε ένα Αστυνομικό ευνουχισμένο, που να κάνει τα στραβά μάτια, μη και τυχόν μπλέξει, μη και τυχόν βρει τον μπελά του!! Τον θέλουμε οπωσδήποτε να είναι σωστός, αλλά και οπλισμένος και αποφασισμένος, απέναντι στο έγκλημα!!

Ναι, αλλά ο άλλος ήταν ξένος, που να τα ξέρει όλα αυτά …. βρήκαμε και μεις να πούμε, να δικαιολογηθούμε!?

Άααα ΟΧΙ! Αυτός ήρθε στη Χώρα μας και άρα αυτός, όφειλε να ενημερωθεί, για όλα όσα ισχύουν εδώ!! Γιατί νομίζετε ότι σας είπα όλη αυτή την ιστορία!?? Για να ξέρετε και να πράττεται ανάλογα!!

Καλά, άξιζε τόση ώρα, αυτή η λεπτομερής αφήγηση!? Νομίζω ΝΑΙ, διότι έτσι ίσως, μπορούμε να αντιληφθούμε …. τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Αμερική, με τα απανωτά τέτοια γεγονότα και την «προκλητικά» ελαστική αντιμετώπιση των Αστυνομικών, από τα Δικαστήρια!! Η Αμερικανική Πολιτεία, σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο και κρίσιμο δίλημμα : Από τη μια μεριά, στις υποβαθμισμένες περιοχές (εγχρώμων, μεταναστών, κλπ), ο κόσμος κάνει την «επανάσταση» του, που αφορά σε πολλές, μα πάρα πολλές αιτίες. Απ’ την άλλη μεριά, αν περιορίσει αυτές τις διαδικασίες ελέγχου και το δικαίωμα άμυνας των Αστυνομικών, ξέρει ότι θα χάσει τελείως τον έλεγχο!! Μια «ισορροπία του τρόμου», που θα έχει πολύ μέλλον …. και αίμα!! Που θα εντείνεται συνεχώς και θα επεκτείνεται, όσο οι κοινωνικές ανισορροπίες θα οξύνονται !!

Στη Χώρα μας τώρα, που είμαστε μια πιο κλειστή και «ώριμη» κοινωνία, ΟΛΟΙ ξέρουμε τι συμβαίνει …. με την αστυνόμευση!! Μόνο από «κακή τύχη» ο Αστυνομικός, μπορεί να πέσει πάνω στο γεγονός ή στον εγκληματία και έτσι αναγκαστικά να εμπλακεί μαζί του. Διότι εδώ, η «δημοκρατική και ανθρωπιστική» μας αντίληψη, επιβάλλει …. το «όργανο» να φτάσει στον τόπο του εγκλήματος, «κατόπιν εορτής», ώστε να μη συμβεί κανένα απρόοπτο «ατύχημα», ένθεν κακείθεν!!

Όμως, πριν κρίνουμε τα «Όργανα της Τάξης» (Αστυνομικούς και Λιμενικούς), ας έρθουμε στη θέση τους, ας σταθούμε απέναντι σε κάθε καρυδιάς καρύδι, σε κάθε παλαβό πρεζάκια και εγκληματία που έχουν να αντιμετωπίσουν, ας σταθούμε με την ασπίδα και το κράνος μας, ακίνητοι και απαθείς, απέναντι σε οργανωμένους φανατισμένους διαδηλωτές, που θα μας σπρώχνουν, θα μας βρίζουν, θα μας φτύνουν, θα μας λούζουν με κάθε είδους βρωμιά που διαθέτουν, θα μας βαράνε με καδρόνια, λοστάρια και θα μας πετούνε τούβλα και μολότοφ ….. και τότε, ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ και με το χέρι στην καρδιά, ας πούμε τι θα κάναμε ….. ΕΜΕΙΣ στη θέση τους!!

- Ναι αλλά αυτοί είναι επαγγελματίες και οφείλουν να είναι εκπαιδευμένοι, ψύχραιμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίζουν σωστά, τέτοιες καταστάσεις, θα μου πει … ο «γνήσιος» Έλληνας, ο πάντα «υπεράνω πολίτης»!

- Σωστά έτσι πρέπει να είναι και αυτό ακριβώς επιβάλλει το καθήκον τους!! Αλλά για πες μου ΕΣΥ, ο «υπεράνω πολίτης», πως ακριβώς …. εννοείς ότι τους θέλεις εκπαιδευμένους και έτοιμους τους Αστυνομικούς μας!? Έτσι μήπως, όπως είναι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί …. ή μήπως και οι Ρώσοι Αστυνομικοί (που τους έζησα 3 χρόνια) ή μήπως κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι …. τελείως Ελληνικό!?

Λένε ότι «η Ιστορία διαγράφει κύκλους» και επομένως για τα γεγονότα αυτά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, …. αν στην κυκλική αυτή ιστορική διαδρομή που διαγράφουμε, ΕΜΕΙΣ ακολουθούμε τους Αμερικανούς ή οι Αμερικανοί ακολουθούνε εμάς και ΤΟΤΕ, ας πράξουμε ανάλογα!

Η ενέργεια του Λιμενικού στη Κω, να χαστουκίσει τον ταλαίπωρο μετανάστη, είναι παντελώς αδικαιολόγητη, ντροπιαστική και καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση. Όμως …. ΠΡΙΝ «λαϊκίσουμε» ασύστολα και πριν τον ρίξουμε βορά, στην αρένα με τα λιοντάρια των ΜΜΕ, ας σχολιάσουμε αντίστοιχα, τον προ ημερών ξυλοδαρμό του συναδέλφου του, από τους μετανάστες, που όμως πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων, όπως επίσης και την εισβολή, κατάληψη και το σκίσιμο της Ελληνικής Σημαίας, στο Λιμεναρχείο της Καλύμνου, …… πάλι από τους αγανακτισμένους μετανάστες!

Κοντά στα «ΠΡΕΠΕΙ» που θα αντιτάξουμε στον παραβάτη Λιμενικό, ας αντιπαρατάξουμε τα πολλά και τεράστια «ΠΡΕΠΕΙ», της Πολιτείας, του Συστήματος και της Κοινωνίας, που υποκριτικά και αδιάφορα, τον αφήνει ….. και ανέλεγκτο, ανέτοιμο, αλλά και απροστάτευτο, καταρρακωμένο, απαξιωμένο, ταλαιπωρημένο και «εκ προοιμίου ένοχο» και …… «όμηρο» της ιδιότητας του!!

Ας είμαστε τουλάχιστον δίκαιοι, αντικειμενικοί και ρεαλιστές, τόσο όσο θέλουμε να δείχνουμε και …. ανθρωπιστές!

Ας ξαναδιαβάσουμε παραπάνω, τι είπε ο κος Πάμπος, για το ΤΙ είδους αστυνόμευση θέλουμε, ας κάνουμε τις επιλογές μας και …. ΜΕΤΑ, ας ζητήσουμε ευθύνες και ας εκφραστούμε όπως θέλουμε!!

Εξάλλου, ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι τυχαίο ….. ειδικά εδώ, στην Ελλάδα!
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ