2015-08-18 08:50:18
Φωτογραφία για Πάτρα: Φουλ οι μηχανές από 17 Αυγούστου - Ξεκινούν πρόβες για Γαλιλαίο, Μόμο και την παράσταση με τα μονόπρακτα του Τσέχωφ
Στις 17 Αυγούστου αμέσως μετά το σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόβες για τις παραστάσεις που ήδη ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος, για τη νέα χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο.

Στο θεατράκι που βρίσκεται πίσω από τα γραφεία του θεάτρου στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρι, στην Όθωνος Αμαλίας, θα αρχίσουν από την Δευτέρα 17 Αυγούστου η ανάγνωση και οι πρόβες του έργου «Γαλιλαίος» του Μπρεχτ που θα σκηνοθετήσει μάλιστα ο Κώστας Καζάκος και θα παίξει κιόλας ενώ την πρωτότυπη μουσική θα γράψει ο συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, ο οποίος και έχει ξανασυνεργαστεί σε θεατρική παράσταση με τον Κώστα Καζάκο στην Αθήνα, στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην παράσταση του «Γαλιλαίου» έχουν επιλεγεί να παίξουν ο Θανάσης Σαράντος, τον οποίο είχαμε δει πέρυσι στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» με τον αξιόλογο θεατρικό μονόλογο «Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», ο Ηλίας Γιαννάκης, ηθοποιός που έχει παίξει σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν όπως ο «Γάμος» του Γκομπρόβιτς Βίτολντ, το «Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ και «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ και ο Δημήτρης Καλαντζής που είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης το 1994.

Από την Πάτρα θα παίξουν στην πολυπρόσωπη αυτή παράσταση ο Φάνης Δίπλας που οι Πατρινοί γνώρισαν και συνέδεσαν για χρόνια με τη θεατρική του παρουσία και καλλιτεχνική διεύθυνση στο «Λιθογραφείον» και ο Διονύσης Βούλτσος που έχει επανειλημμένα παίξει σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ όπως ο "Ζωρζ Νταντέν" του Μολιέρου ενώ η σκηνοθεσία και ερμηνεία του στην «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Ροίδη έχουν μείνει στην μνήμη του θεατρόφιλου κοινού της Πάτρας.

Γενικά τη νέα θεατρική περίοδο αναμένεται να δούμε σε διάφορες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ πολλούς ηθοποιούς και καλλιτέχνες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Θα αξιοποιηθούν Πατρινοί ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ελένη Καλαντζοπούλου, ο Σπύρος Κουβαρδάς, ο Στέλιος Σοφός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει κάτι δικό του στη διάρκεια της χρονιάς, ο Ανδρέας Θανασούλας που είχε παρουσιάσει στο θέατρο Πολιτεία της Πάτρας το έργο «Ο Συλλέκτης» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του thebest, έγινε κρούση και επαφή μέχρι και με το νέο μεγάλο ταλέντο που ξεπήδησε από την Πάτρα, την αριστούχο απόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και πρωταγωνίστρια της χαριτωμένης τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 «Ταμάμ», Λίλα Μπακλέση.

Εξάλλου ο Κώστας Καζάκος στην αναλυτική συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στα μέσα Ιουλίου, είχε δηλώσει και δεσμευτεί ότι οι θεατρικές δουλειές που θα ανέβουν στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας θα στελεχώνονται από ντόπιο δυναμικό. «Η Πάτρα έχει καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου. Ειλικρινά δεν ήξερα πόσοι ικανότατοι ηθοποιοί ζουν στην Πάτρα, οι οποίοι εν πολλοίς μένουν αναξιοποίητοι. Μακροπρόθεσμος λοιπόν στόχος μας θα είναι η δημιουργία ενός μόνιμου σταθερού πυρήνα ηθοποιών, οι οποίοι ζουν και έχουν φτιάξει εδώ τη ζωή τους, που θα επανδρώνουν τα έργα που θα ανεβαίνουν στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καζάκος.

Επίσης από τις 17 Αυγούστου και μετά θα αρχίσουν οι πρόβες και η ετοιμασία του νεανικού θιάσου που θα ονομαστεί «Άρμα Θέσπιδος» με υπεύθυνο και επικεφαλής τον Πατρινό ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Χρήστο Στρέπκο, απόφοιτο της Δραματικής σχολής Κώστα Καζάκου, που θα «οργώσει» τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος φτάνοντας και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, παρουσιάζοντας τρία κωμικά μονόπρακτα του Τσέχωφ, την Επέτειο, την Αρκούδα και την Πρόταση Γάμου.

Τέλος μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αρχίσουν και οι πρόβες της παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ που προορίζεται να ανέβει στα μέσα Οκτωβρίου του 2015 στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία (έχει από την πλευρά του πατέρα της καταγωγή από την Πάτρα) και ανέλαβε την καλλιτεχνική ευθύνη για την παιδική και εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Tο έργο που επελέγη να ανέβει το φθινόπωρο είναι η «Μόμο» του Γερμανού συγγραφέα Μίχαελ Έντε.

*Στο μεταξύ όπως μάθαμε κατά ευτυχή σύμπτωση, το αριστουργηματικό, με βαθιά νοήματα και κατανοητό και από τους μη μυημένους θεατρικά, έργο του Μπρεχτ "Γαλιλαίος" θα ανέβει την ερχόμενη θεατρική περίοδο και στο Εθνικό σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ