2015-08-21 00:30:35
Φωτογραφία για Τσίπρας: Παραιτείται η κυβέρνηση. Ηθική μου υποχρέωση να κριθώ
Την απόφασή του για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η λαϊκή εντολή που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όρια της».

«Επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη, περήφανος για την προσπάθεια που κατέβαλα όλο αυτό το διάστημα. Κάναμε την αντίσταση του λαού μας σημαία για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Η ιδέα ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα κερδίζει έδαφος. Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που έρχονται».

Αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όσα έπραξα. Για αυτό και αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνηση. Η λαική εντολή της 25/1 εξήντησε τα περιθώριά της. Εσεις θα αποφασίσετε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα για να μπουμε σε τροχιά απαλλαγής των Μνημονίων. Εσεις θα αποφανθείτε ποιος και πως θα οδηγήσει την Ελλάδα και θα διαπραγματευτεί απομείωση του χρέους.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χαρακτηριστικά ότι «τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του, αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Αποφάσισα και θα υποβάλλω την παραίτησή μου και της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Πρέπει να πάρει τον λόγο ο κυρίαρχος λαός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι οι πολίτες θα αποφανθούν αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνησή του έχει τις προϋποθέσεις για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, ποιος μπορεί να συνεχίσει τις συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά, επισκόπησε τα πεπραγμένα του ελληνικού διαπραγματευτικού εγχειρήματος, παραδεχόμενος πως "δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε" αλλά από την άλλη, "δεν αντιμετωπίσαμε και την αντίδραση που υπολογίσαμε. Κάναμε υποχωρήσεις". Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, "ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει"

"Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, δίνοντας τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών, χωρίς να αποδεχόμαστε ως θέσφατα τις ερμηνείες των δανειστών, οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες" ανέφερε ο Α. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη για την ελληνική οικονομία φάση έχει τελειώσει με την εκταμίευση των 23 δις, ξεκινά η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, «η οικονομία θα αναπνεύσει, η αγορά θα εξομαλυνθεί».

«Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως μπορεί να είναι η αρχή του τέλους» εκτίμησε ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμη» και τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι στο μέλλον πιο έμπειρο, πιο έτοιμο και προσηλωμένο στον στόχο μίας δίκαιης Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε μάλιστα τα βέλη του και προς την Αριστερή Πλατφόρμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κρίνετε την ακραία ασυνέπεια εκείνων που μετέτρεψαν σε μειοψηφία την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς».

Αυτή την ώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβσασίλη και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για οικουμενική

Την παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6971 - Σιμωνόπετρα - Άγιον Όρος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
6971 - Σιμωνόπετρα - Άγιον Όρος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ