2015-08-31 19:58:18
Φωτογραφία για Παραμένει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση;
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώνουν με... «καπέλο» τον ΦΠΑ 23% την εγγραφή των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να μην προχωρά τελικά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έδινε δίμηνη αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου.

Παρά τη σχετική προαναγγελία για την έκδοση ΠΝΠ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, πηγές από το ΥΠΟΙΚ έλεγαν πως ενδεχόμενη αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε γιατί θα έμοιαζε και σαν μονομερής ενεργεία, αν δεν συνοδευόταν ταυτόχρονα και από δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, άλλα και θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση και τα νοικοκυριά, αφήνοντας στον «αέρα» το τι θα ισχύσει για τη φοίτηση χιλιάδων μαθητών μετά τους δυο μήνες, μεσούσης της σχολικής χρονιάς,

Σε κάθε περίπτωση, καθώς ΠΝΠ δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει μια εβδομάδα περιθώριο ακόμα στα ιδιωτικά σχολεία για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ΦΠΑ.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κυρία Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Όπως τονίζεται, οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά. Πιο αναλυτικά:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015).

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ