2015-09-30 21:16:24
Φωτογραφία για Αδεια η καρέκλα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Σϋνοδο του ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές
Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για το θέμα της καταπολέμησης της ISIS και της επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος Η σύνοδος διοργανώθηκε στα πλαίσια του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν και χώρες που επηρρεάζονται άπο την δράση των τζιχαντιστών σε Λιβύη και Συρία. Η χώρα μας παρόλο που προσκλήθηκε να συμμετέχει, δεν παρευρέθη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με την εκπροσώπηση των Σκοπίων στην Σύνοδο και ο άλλος με την ιδιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και την δυνατότητα να παρέμβει.

O πρώτος λόγος αφορά το ότι τα Σκόπια θα παρίστανται στην Σύνοδο Κορυφής με το όνομα «Μακεδονία». Με τον τρόπο αυτό παρακάμτεται ευθέως το καταστατικό του ΟΗΕ και καταστρατηγούνται de facto όλα τα ψηφίσματά του. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και ζήτησε λοιπόν από την διοργανώτρια χώρα του συνεδρίου να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία FYROM στην Σύνοδο
. Το αίτημα όμως αυτό δεν έγινε δεκτό από τις ΗΠΑ και της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ παρόλη την έντονη επιμονή και του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η χώρα μας και παλαιότερα δεν είχε συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο για το θέμα που έγινε πέρυσι, ενώ καθώς η ίδια δεν πλήττεται άμεσα αλλά έμμεσα από τις επιπτώσεις της ISIS και τον βίαιο εξτρεμισμό που αυτή πρεσβεύει, δεν υπήρχε χρόνος για να δοθεί δυνατότητα ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση καθώς δεν του δόθηκε χρόνος για να διατυπώσει τις απόψεις του. Ετσι η χώρα μας θα είχε καθεστώς μόνο παρατηρητή και παθητικού δέκτη. Η παρουσία λοιπόν της χώρας μας θα ήταν παρά μόνο διακοσμητική παρόλο που επηρρεαζόμαστε άμεσα από τις ενέργειες της ISIS. Επίσης η χώρα μας υποστηρίζει πως καθώς η Σύνοδος Κορυφής είναι σε επίπεδο Προέδρων/Αρχηγών Κρατών ο καταλληλότερος να παραστεί θα ήταν ο ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας Υπέξ, κ.Κοτζιάς συναντιόνταν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας».

Πρόσθεσε όσον αφορά το Συριακό ζήτημα και την δράση των τζιχαντιστών:

«Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε. Σήμερα το πρωί είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος. Έχουμε συζητήσει και με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη. Το Συριακό, λοιπόν, οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και ασφαλώς για την ελληνο-ρωσική συνεργασία».

Είναι πολύ πιθανόν, η ουσιαστικά ουδέτερη προσέγγιση της χώρας μας με τον άξονα Ρωσίας-Ιράν να εξόργισε τις ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η χώρα από το δυτικό τόξο, η σημερινή έμμεση αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να παρακάμψουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν είναι παρά ένα διπλωματικό ράπισμα εναντίον της χώρας μας.

Είναι απορίας άξιο γιατί φέρονται στην χώρα μας σαν να έχει μικρότερο ειδικό γεωστρατηγικό βάρος από ότι τα Σκόπια Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ